Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Multiple Skleroz (MS), santral sinir sisteminin (SSS) demiyelinizasyon bozukluğudur ve genellikle genç erişkinlerde görülmektedir. Magnetik rezonans (MR) görüntüleme MS tanısında, fokal ve yaygın SSS lezyonlarının saptanması ve takibinde oldukça önemli bir role sahiptir. Yeni veya büyüyen MS plaklarının takibi, tedavi etkilerini değerlendirirken hastalık aktivitesinin izleminde kullanılmaktadır. Hastalığın erken dönemlerinde lezyonların sayısının tespit edilmesi, gelecekteki nüks, sakatlık birikimi veya bilişsel defisitler ile ilişkilidir. Özellikle intrakortikal ya da karışık beyaz cevher-gri cevher (WM-GM) alanlarında, MS plaklarını tespit etmek için DIR (double inversion recovery) ve PSIR (phase-sensitive inversion recovery) görüntülerinin kullanılmasının faydalı olduğu gösterilmiştir.

Sentetik MR görüntüleme, longutudinal T1 ve transvers T2 relaksasyon sürelerini ve proton yoğunluğunun (PD) ölçümünün ardından TR, TE ve T1’i görselleri ayarlayarak, DIR ve PSIR da dahil olmak üzere neredeyse tüm kontrast ağırlıklı görüntülerin üretilmesine olanak sağlamaktadır. Kısa süre önce klinik ortamda tanıtılan, bir MR görüntüleme ölçüm sinyal dizisi olan QRAPMASTER (Quantification of relaxation times and proton density by multiecho acquisition of saturation recovery with TSE readout), bu parametrelerin ölçülmesi için gereken süreyi büyük ölçüde kısaltmıştır. Bir çalışmada, QRAPMASTER sinyal dizisi ile yapılan T1, T2 ve PD ölçümlerinin yeterince doğru ve tekrarlanabilir olduğunu ortaya konmuştur. Beyinin sentetik MR görüntülemesi, düşük kalitede görüntüler üretir fakat MR görüntüleme ile kıyaslanabilir. Sentetik MR görüntülemenin beyin metastazları ve Sturge-Weber sendromunun değerlendirilmesinde yararlı olduğu raporlanmıştır. Bununla birlikte yapılan bazı çalışmalarda MS'li hastaların değerlendirilmesinde sentetik MR görüntülemenin yararlı olduğunu da göstermiştir.

Japonya’dan bir grup bilim insanı ise fokal MS plaklarını saptamak için sentetik MR görüntülemenin yararlılığını, konvansiyonel MR görüntülemeden elde edilen görüntüler ile karşılaştırarak değerlendiren bir çalışma yaptılar. Araştırmacılar 12 MS hastasının kantitatif ve konvensiyonel MR görüntüleme verilerini geriye dönük analiz ettiler. T1 ve T2 değerlerinin ve proton yoğunluğunun ölçümünden sonra, sentetik T2 ağırlıklı, FLAIR, DIR ve PSIR görüntüleri üretildi. DIR görüntülerini, T1’i ayarlayarak her hasta için optimize ettiler. Görülebilen plak sayısı, bir radyolog tarafından bu 4 tip sentetik MR görüntüsü için ve geleneksel T1 ağırlıklı IR, T2 ağırlıklı ve FLAIR görüntüleri için belirlendi. Kriter standardı olarak konvansiyonel 3D DIR ve diğer mevcut görüntüleri kullandılar. Sentetik MR görüntülemenin toplam kazanım zamanı 7 dakika 12 saniyeydi ve konvansiyonel MR görüntülemenin toplam kazanım zamanı 6 dakika 29 saniye idi. Araştırmacılar lezyondan WM’ye kontrast miktarını ve lezyondan WM’ye kontrastan gürültüye oranını hesapladılar ve sentetik ile konvensiyonel DIR görüntüleri arasında karşılaştırdılar.

Araştırmacılar sentetik MR görüntüleme ile toplam 157 ve konvensiyonel MR görüntüleme ile toplam 139 plak tespit ettiler. Sentetik DIR görüntülerindeki WM’ye kontrastan gürültüye oranının konvansiyonel DIR görüntülerinden daha üstün olduğunu gördüler.

Araştırmacılar sentetik MR görüntüleme ile, klasik MR görüntülemeye göre daha fazla MS plağının saptanmasının mümkün olduğu sonucuna vardılar. MS plaklarının kontrastının sentetik DIR görüntülerinde konvensiyonel DIR görüntülerine göre daha iyi olduğunu belirttiler.

Medikaynak Referanslar

A. Hagiwara et al. Synthetic MRI in the Detection of Multiple Sclerosis Plaques, http://dx.doi.org/10.3174/ajnr.A5012

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler