
Multipl skleroz, vücudun bağışıklık sisteminin hastanın kendi hücrelerine saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Temel olarak sinir hücrelerini saran miyelin kılıfı hedeftedir. Myelin, sinir yollarını korur ve bu nedenle sinir hücrelerinin bilgi iletme kabiliyeti için gereklidir. Yakın tarihli bir araştırmada, interlökin 6 (IL-6) olarak bilinen bir maddenin, T hücrelerini merkezi sinir sistemindeki miyelin kılıflarına hasar vermeye yönlendirmesinde önemli bir rol oynadığını gösterdi.
Vücudun hangi bölgelerinin T hücreleri tarafından hedefleneceği ve oluşacak etkiler çeşitli faktörlere bağlıdır. Geçmişte yapılan bir çalışmada, interlökin 6 (IL-6) olarak bilinen bir maddenin, T hücrelerini merkezi sinir sistemindeki miyelin kılıflarına hasar vermeye yönlendirmesinde önemli bir rol oynadığı gösterildi. T hücreleri, belirli bir tür dendritik hücrelerle karşılaştıkları lenf nodlarında patojen hale getirilir. Dendritik hücrelerden alınan sinyaller, vücudun diğer bölgelerinde bağışıklık reaksiyonlarını tetiklemek için harekete geçirir. Virüs ve bakteri gibi yabancı antijenler olduğunda dokudan çıkarılacağı için yararlıdır. Bununla birlikte, patojenik T hücreleri otoantijenleri myelin kılıfı gibi vücudun kendi elemanlarını hedeflediğinde, bu T hücreleri otoimmün bir hastalığa neden olur.
Daha önce, dendritik hücrelerin IL-6'yı T hücrelerine iki şekilde ilettiği biliniyordu. Birincisi, iletici maddeleri çevrelerine salabilirler. Moleküller çözünür ve dendritik hücrenin yakınında bulut oluştururlar. İkincisi, trans-sinyalleşme olarak bilinen bir süreçte, çözünür IL-6 ve çözünür IL-6 reseptörü birleşerek bazı hücrelerde bir sinyali tetikleyebilen bir kompleks oluşturabilir. Araştırmacılar her iki durumdaki T hücrelerindeki değişimin tetiklenmediğini keşfettiler. Bunun yerine, üçüncü bir yol belirlediler: IL-6, dendritik hücrelerin hücre yüzeyinde de görüntülenebilir ve dolayısıyla doğrudan T hücrelerine sunulabilir. Bu "üçüncü" IL-6 sinyal modunu diğerlerinden ayıran şey, T hücresinin dendritik hücreden IL-6 sinyallerini neredeyse diğer sinyallerle aynı anda almasıdır. Bu zamansal yakınlık muhtemelen T hücresinin hedef antijene saldırmada oldukça agresif ve etkili hale gelmesine neden olur.
Çeşitli kronik inflamatuar otoimmün hastalıkların tedavisi için araştırma yapan ekipler bugün halihazırda IL-6 ve patojenik T hücreleri arasındaki bağlantıyı kullanıyorlar. Bu, yalnızca multipl skleroz için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemindeki hataların neden olduğu başka bir durum olan romatoid artrit için de geçerlidir. MS için de IL-6 sinyal yolağının inhibisyonu ile başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olabilir.
Heink S et al. Trans-presentation of IL-6 by dendritic cells is required for the priming of pathogenic TH17 cells. Nature Immunology, 2016; DOI: 10.1038/ni.3632
+ Tüm Referansları Göster