Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yapılan çalışmalar multipl sklerozun (MS), Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyen ve genç yetişkinlerde travmatik olmayan sakatlığın önde gelen nedeni olduğunu göstermiştir. Kronik ağrı, MS'te en yaygın ve engelleyici semptomlardan biri olmakla birlikte ne yazık ki, mevcut ağrı tedavileri yeterli veya kalıcı ağrı kesici etki sağlamamaktadır. Bilim insanları kötü analjezik sonuçların, MS'teki ağrı heterojenliğinden kaynaklanabileceğine dikkat çekmişlerdir. Pek çok çalışma MS'te spesifik ağrı sendromlarının yaygınlığına odaklanmış olmasına karşın ortak altta yatan mekanizmalarla ağrı alt tiplerini tanımlamaya odaklanan bir yaklaşımın daha büyük terapötik potansiyele sahip olabileceği bildirilmiştir. Ağrı alt tiplerini karakterize etme girişimleri, ağrı mekanizmalarını tanımlamak için genellikle zaman ve kaynak yoğun yaklaşımlar kullanmaktadır. Alternatif olarak, ankete dayalı değerlendirmeler, MS dışındaki popülasyonlarda altta yatan varsayılan ağrı mekanizmaları hakkında yararlı bilgiler sağlamıştır.

Uluslararası Ağrı Çalışmaları Derneği (IASP), mekanik temelli ağrı türlerinin 3 kategorisini tanımlamıştır. Nöropatik ağrı, somatosensoriyel sinir sistemi lezyonu veya hastalığından kaynaklanmakla birlikte MS ile ilişkili aksonal yaralanma göz önüne alındığında, ağrının genellikle kökeninin nöropatik olduğu varsayılmaktadır. Nosiseptif ağrı, tam tersine, somatosensoriyel sinir sistemindeki işlev bozukluğunun aksine, gerçek veya tehdit altındaki doku hasarına bağlı olarak periferdeki nosiseptörlerin aktivasyonundan kaynaklanmaktadır ve nosiseptif ağrı MS'de iyi karakterize edilmez. Nociplastik ağrı, periferal nosiseptörlerin aktivasyonuna neden olan gerçek veya tehdit altında doku hasarına veya ağrıya neden olan somatosensör sistemin hastalığı veya lezyonu için kanıtlara neden olmasına rağmen değişen nosisepsiyondan kaynaklanmaktadır. Çoğunlukla merkezi ağrı veya merkezi duyarlılaşma olarak adlandırılan bu tip ağrının, devam eden iltihaplanma (nosiseptif) veya hasar görmüş sinir yollarının (nöropatik) aksine ağrı işlemedeki merkezi sinir sistemi değişikliklerinden kaynaklandığına inanılmaktadır.

Zayıf-orta derece ağrı giderimi

Yapılan bu çalışmanın amacı, MS'li kişilerde ağrı fenotip dağılımlarını karakterize etmek ve ağrı fenotiplerini ağrı yoğunluğu, kronik örtüşen ağrı durumlarının sıklığı ve farklı ağrı kesici ilaç sınıflarının kullanımı ve analjezik etkileri açısından karşılaştırmak olarak açıklanmıştır. Çalışmanın verileri, nöropatik (ağrıDETECT) ve nociplastik ağrı (Fibromiyalji Araştırma Kriterleri), kronik örtüşen ağrı koşulları ve ağrı kesici ilaç kullanımı ve ağrı kesici ölçümleri içeren ulusal bir web tabanlı anket aracılığıyla toplanmıştır. Kronik ağrı ve MS'li N = 842 yetişkinden oluşan bir örnekte, en büyük oran nosiseptif ağrı kanıtı göstermiş olmakla birlikte %27'sinin karışık nöropatik / nosiplastik ağrı, %23'ünün nosiplastik ağrı ve %9'unun nöropatik ağrıya sahip olduğu bildirilmiştir. Nociplastik ağrının, önemli ölçüde daha yüksek ağrı yoğunluğu ve kronik örtüşen ağrı durumlarının sıklığı ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Tüm ağrı tiplerinde, ağrı kesici ilaçların yüksek sıklıkta kullanımı ile birlikte zayıf-orta derece ağrı giderimi bildirilmiştir. Araştırmacılar steroid olmayan antiinflamatuar ilaç (NSAID) kullanımının, nosiplastik ağrısı olanlar arasında en yüksek olmasına rağmen, NSAID'ler için ağrı giderme oranlarının, nosiseptif ağrısı olanlar arasında en yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Bu bulgular, ağrı fenotipinin tanımlanmasına daha fazla vurgu yaparak MS'de ağrının çok boyutlu değerlendirilmesi ihtiyacının altını çizmiştir. Sonuç olarak araştırmacılar, MS'te çok yönlü bir durum olarak ağrının geliştirilmiş bir karakterizasyonunun, terapötik yaklaşımları bilgilendirebileceğini ifade etmişlerdir.

Medikaynak Referanslar

Kratz AL, Whibley D, Alschuler KN, Ehde DM, Williams DA, Clauw DJ, Braley TJ. Characterizing chronic pain phenotypes in multiple sclerosis: a nationwide survey study. Pain. 2021 May 1;162(5):1426-1433. doi: 10.1097/j.pain.0000000000002136. PMID: 33196577; PMCID: PMC8054538.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler