Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Multipl skleroz (MS), sıklıkla görme bozuklukları, lokomotor fonksiyonların bozulması veya konuşma güçlüğü gibi değişken fonksiyonel bozukluklarla ilişkili otoimmün bir hastalıktır. MS’in henüz kesin bir tedavisi yoktur, mevcut tedaviler büyük ölçüde semptomları yönetmeye dayanmaktadır. Nüksü takiben iyileşme fazlarını hızlandırmakta ve nükslerin sayısını ve şiddetini azaltmaktadır. Hastalığın etiyolojisi bilinmemektedir. Genetik risk faktörlerinin yanı sıra enfeksiyon veya sigara içimi gibi çevresel faktörlerin de hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Cenevre Üniversitesi (UNIGE) ve Cenevre Üniversitesi Hastaneleri (HUG) araştırmacıları, farklı patojenlerin neden olduğu otoimmun reaksiyonları inceleyerek enfeksiyöz faktörleri analiz ettiler ve bir enfeksiyonun olduğu yerlerde multipl sklerozun gelişimini etkileyebilecek bir elementi saptamaya çalıştıkları bir araştırma yaptılar.

TOX Ekspresyonu Bağlantısı

Araştırmacılar, sağlıklı farelere enjekte edilen bir virüs ve bir bakteri olmak üzere bağışıklık sisteminde bir yanıt ortaya çıkaran iki ayrı patojen seçtiler. CD8+ T lenfositlerden kantitatif olarak özdeş bir bağışıklık reaksiyonu gözlemlediler. Ancak, sadece viral patojenle enfekte olan farelerin MS’e benzeyen bir enflamatuar beyin hastalığı geliştirdiğini gördüler. Daha sonra, CD8+ T hücrelerindeki genlerin ekspresyonunun, bunları aktive etmek için kullanılan patojene göre nasıl değiştiğini analiz ettiler. Sadece viral patojen tarafından aktive edilen hücrelerde eksprese edilen bir DNA bağlama faktörü olan TOX'u tanımladılar. Enflamasyon ortamının T lenfositlerde TOX ekspresyonunu etkilediğini ve bunun hastalığın tetiklenmesinde rol oynayabileceğini gördüler. Sağlıklı farelerin CD8+ T lenfositlerindeki bu DNA-bağlanma faktörünün ekspresyonunu ortadan kaldırarak, TOX ve deneysel modeldeki multipl skleroz arasındaki bağlantıyı doğruladılar. Viral patojeni aldıkları halde, fareler hastalığı geliştirmedi.

Araştırmacılar yaptıkları çalışmadan elde ettikleri bulgular ışığında, TOX’un beyin tarafından gönderilen engelleme sinyallerini almaktan sorumlu CD8+ T lenfositlerinin yüzeyindeki bazı reseptörlerin ekspresyonunu değiştirerek, hücrelerin korumaları aşıp ve beyin hücrelerine saldırarak hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğunu belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Nicolas Page, Bogna Klimek, Mathias De Roo, Karin Steinbach, Hadrien Soldati, Sylvain Lemeille, Ingrid Wagner, Mario Kreutzfeldt, Giovanni Di Liberto, Ilena Vincenti, Thomas Lingner, Gabriela Salinas, Wolfgang Brück, Mikael Simons, Rabih Murr, Jonathan Kaye, Dietmar Zehn, Daniel D. Pinschewer, Doron Merkler. Expression of the DNA-Binding Factor TOX Promotes the Encephalitogenic Potential of Microbe-Induced Autoreactive CD8 T Cells. Immunity, 2018; 48 (5): 937.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler