Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Rutgers Üniversitesinde düşük doğum ağırlığına yol açan faktörleri araştıran bilim insanları solunan nanoparçacıkların normalde fetüsü koruyan doğal koruyucu bariyeri geçebileceğini ileri sürüyor.

Bilim insanları Placenta dergisinde metal titanyum dioksitten yapılmış nanoparçacıkların gebe farelerin vücutları boyunca hareketini izlediklerini bildirdiler. Nanoparçacıklar kemirgenlerin akciğerlerine çekildikten sonra bir kısmı bu ilk bariyerden kaçtı. Daha sonra bu parçacıklar fetüsü korumak için genellikle yabancı maddeleri filtreleyen plasentayı geçti.

Rutgers Ernest Mario Eczacılık Fakültesinde doçent olan makale yazarı Phoebe Stapleton, 'Parçacıklar küçük ve izlenmesi gerçekten zor. Ancak, bazı özel teknikler kullanarak, parçacıkların gebelik boyunca anne akciğerinden plasentaya ve muhtemelen fetal dokulara geçebileceğine dair kanıtlar bulduk. Bu parçacıklar için akciğer de plasenta da bariyer görevi görmüyor' dedi.

Nanoparçacıkların çoğu tasarım ürünüdür. Bu parçacıklar güneş kreminden ilaçlara ve spor malzemelerine kadar binlerce üründe kullanılmaktadır. İlaç etkililiğini artırabildikleri ve sağlam ama hafif ürünler üretilmesini sağladıkları için çok değerlidir.

Nanoparçacıklar 100 nanometreden küçük oldukları için böyle adlandırılmıştır, yani tek bir insan saç telinin çapından on binlerce kat daha küçüktür. Nano ölçekli materyaller kullanışlı olmalarına rağmen Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü ifadesine göre 'insan sağlığı ve çevre üzerindeki potansiyel etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir'.

Deney sırasında bilim insanları solumaları için nanoparçacık vermedikleri 'kontrol' sıçan grubunda da titanyum dioksiti saptadıklarında şaşırdılar. Hayvanlara verilen yiyeceklerin titanyum dioksit içerdiği ortaya çıktı. Sonuç olarak araştırmacılar metalin bir farenin vücudunda izlediği yolu gözlemleyebildi.

Araştırma insan bebeklerinde düşük doğum ağırlığının nedenlerine yönelik çalışmalardan ortaya çıktı. Düşük doğum ağırlıklı yeni doğanların bebeklikte ve yaşam boyu olumsuz sağlık sonlanımları yaşama olasılığı yüksektir.

Stapleton'a göre bir teori, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin annelerinin zararlı partikülleri solumuş olabileceğidir. Ortaya çıkan inflamasyon uterus kan akımı gibi fetüsün büyümesini engelleyebilecek vücut sistemlerini etkileyebilir.

Stapleton 'Artık nanoparçacıkların annenin akciğerlerinden plasentaya ve fetal dokulara göç ettiğini bildiğimize göre diğer soruları yanıtlamaya çalışabiliriz. Bu durum gebelikteki maruziyetler, fetal sağlık ve hastalıklarla ilgili gelecekteki çalışmalara yardımcı olacaktır' dedi.

Medikaynak Referanslar

Nanoparticles can cross the placenta during pregnancy, potentially exposing fetus. ScienceDaily, April 2022. www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420092145.htm

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler