Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Sağlıklı insanlar arasında bile, tutuk bir bellek genellikle yaşlanmanın beklenen bir parçası olmakla birlikte kaçınılmaz değildir. Stanford Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırma görevlisi olan Alexandra Trelle, bazı bireylerin geç yetişkinlik boyunca hafıza fonksiyonlarında dikkat çekici bir bakım sergilerken, diğerlerinde önemli hafıza düşüşü yaşandığını ve bireyler arasında bu farklılıkları incelemenin, esnekliğin ve uzun ömürlülüğün nasıl destekleneceği de dahil olmak üzere beyin yaşlanmasının karmaşıklıklarını anlamak için kritik önem taşıdığını belirtmiştir. Genç popülasyonlara odaklanan çalışmalara dayanan Trelle ve meslektaşları, Stanford Yaşlanma ve Bellek Çalışması'nın bir parçası olarak sağlıklı, yaşlı yetişkinlerde hafıza hatırlamayı araştırdıklarını bildirmişlerdir. ELife'da 29 Mayıs'ta yayınlanan yeni araştırmada, bu ekip yaşlı yetişkinlerin beyinlerindeki hafıza hatırlama süreçlerinin daha önce genç yetişkinlerin beyinlerinde gözlemlenenlere çok benzeyebileceği bulunmuştur. Bununla birlikte, hatırlamada daha fazla sorun yaşayan yaşlılar için, bu süreçlere ilişkin kanıtlar belirgin şekilde azalmıştır.

Araştırmacılar, yaşlı erişkinlerde hafıza fonksiyonunu daha iyi anlayarak, hafıza başarısızlıklarının demans riskini artırdığı zamanın daha erken ve daha kesin tahminler yapmasını umut ettiklerini belirtmişlerdir. Stanford'un Beşeri ve Beşeri Bilimler Okulu Sosyal Bilimler bölümünde Lucie Stern Profesörü Anthony Wagner, 90'lı yıllarda Stanford'da yüksek lisans öğrencisi olduğunda, bellek oluşumu üzerine yapılan ilk fMRI çalışmalarından bazılarını gerçekleştirmiştir. O zaman, en gelişmiş görüntüleme ve analiz teknolojileri, beynin santimetre ve buçuk bölümünden sadece aktivite büyüklüğünün ölçülmesine izin vermiş olup buna karşılık, mevcut çalışmanın tüm beynin yüksek çözünürlükte aktivitesini ölçtüğü ve analizlerin sadece aktivitenin büyüklüğüne değil, aynı zamanda beyin aktivitesi modellerinde bulunan hafıza bilgisine de odaklandığı bildirilmiştir.

Güçlü Hipokampal Aktivite

Wagner bir belleğin bireysel bir akılda tekrar oynatıldığında tanık olmamıza izin veren temel bilim araçlarına sahip olmak ve bazı yaşlı yetişkinlerin neden diğerlerinden daha iyi hatırladığını açıklamak için bu sinirsel süreçlerden faydalanmanın heyecan verici olduğunu ifade etmiştir. Yapılan deneyde, 60 ila 82 yaş arasındaki 100 katılımcı, ünlü kişilerin ve yerlerin resimleriyle eşleştirilmiş kelimeleri incelediklerinde beyinlerini taranmış ve daha sonra, taranmış bir hafıza testi sırasında, gördükleri kelimelerle uyarılmış ve ilişkili resmi hatırlamaları istenmiştir. Bellek testi kişinin yaşlanmadan orantısız bir şekilde etkilenen bir bellek biçimi olan bir olayın unsurları Taramalarda, araştırmacılar yaşlı erişkinlerde hatırlamayı destekleyen beyin süreçlerinin daha genç popülasyonlardakilere benzediği gözlemlenmiştir. Yani hatırlamak için, daha önce beyinde kurulmuş olan kalıpları tekrarlayarak sinirsel zaman yolculuğunu gerektirmektedir.

Araştırmacılar, hatırlama yeteneğinin ortalama olarak yaşla birlikte azaldığını bulmuşlardır ve bununla birlikte, kritik olarak, kişinin yaşına bakılmaksızın, daha güçlü hipokampal aktivite ve kortekste tekrarlamanın daha iyi bellek performansı ile bağlantılı olduğunu bildirmişlerdir. Bu sadece tarama sırasında yapılan bellek testi için değil, aynı zamanda çalışmanın farklı bir gününde uygulanan bellek testleri için de geçerlidir. Bu ilginç bulgu, hafıza hatırlama sırasında beyin aktivitesinin fMRI ölçümlerinin bireyler arasında istikrarlı farklılıklara girdiğini ve beyin sağlığına bir pencere sağlayabileceğini düşündürmektedir.

Medikaynak Referanslar

Alexandra N Trelle, Valerie A Carr, Scott A Guerin, Monica K Thieu, Manasi Jayakumar, Wanjia Guo, Ayesha Nadiadwala, Nicole K Corso, Madison P Hunt, Celia P Litovsky, Natalie J Tanner, Gayle K Deutsch, Jeffrey D Bernstein, Marc B Harrison, Anna M Khazenzon, Jiefeng Jiang, Sharon J Sha, Carolyn A Fredericks, Brian K Rutt, Elizabeth C Mormino, Geoffrey A Kerchner, Anthony D Wagner. Hippocampal and cortical mechanisms at retrieval explain variability in episodic remembering in older adults. eLife, 2020; 9 DOI: 10.7554/eLife.55335

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler