Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Herkes rüya görür ama herkes bu rüyaları hatırlamaz. İnsanlar her gece uyurken rüya görerek yaklaşık 2 saatlerini geçirirler. Uyku ve rüyalar karmaşıktır ve bilim insanları için bu konular halen gizemini korumaktadır. Öte yandan kesin olarak bildiğimiz bir şeyin, kaliteli uykunun birçok beyin fonksiyonu için gerekli olduğudur. Uyku, sinir hücrelerinin birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu etkiler. Araştırmacılar şimdilerde buna ek olarak uykunun, uyanık saatlerde beyinde biriken toksinlerin giderilmesine de yardımcı olabileceğine inanıyor. Uyku, beyin ve kalpten bağışıklık sistemine ve ruh haline kadar vücuttaki hemen hemen her doku ve sistemi etkilemektedir.

Nedenler

Bir insan, değişen kişisel sebeplere bağlı olarak, herhangi bir nedenden dolayı canlı rüyalar görebilir. İnsanlar sık ​​sık, kendilerini o gündeki düşüncelerin rüyalarını istila etmişken bulurlar. Genellikle, hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında insanlar en canlı rüyalarını yaşarlar. Canlı rüyaların bilinen nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Uyku eksikliği
  • Alkol
  • Madde kullanımı
  • İlaç yan etkileri
  • Stres
  • Gebelik
  • Kötü zihinsel sağlık
  • Narkolepsi

Canlı Rüyalar Nasıl Önlenir?

Hamilelik ve kısa süreli stres gibi durumlarda, canlı rüyalar genellikle kendi başlarına kaybolur. Ancak, insanların canlı rüyalar görmekten kaçınmaları için birkaç yol vardır. Bunlar arasında esrar, kokain ve ketamin gibi maddelerden kaçınılması ve alkol tüketiminin azaltılması baş sırada gelmektedir. İyi uyku hijyeninin uygulanması, kötü veya canlı rüyalar görme olasılığını azaltmaya da yardımcı olabilir.

Herkesin zaman zaman canlı rüyalar görür. Hamilelikten strese kadar her şey canlı rüyalarınıza katkıda bulunabilir. Madde kötüye kullanımı, ilaç yan etkileri veya hatta altta yatan bir uyku bozukluğu bir rol oynayabilir. Çoğu durumda, canlı rüyalar kendi başlarına gider. Bununla birlikte, sağlıklı uyku alışkanlıklarının benimsenmesi, bunların önlenmesine yardımcı olabilir. Sıkıntılı canlı rüyalar düzenli olarak yaşayan herkes uzman bir doktora danışmalıdır.

Medikaynak Referanslar

Causes of vivid dreams Last reviewed Wed 5 June 2019 By Danielle Dresden Reviewed by Deborah Weatherspoon, PhD, RN, CRNA MedicalNewsToday

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler