Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Vücudumuzdaki çok önemli bir bölüm genellikle egzersiz programlarında göz ardı edilir. Ancak pelvik taban kaslarına iyi bakmak hepimiz için önemlidir. Karnımızın dibinde saklanan ve pelvik taban adı verilen kas, sinir ve doku bölgesi mesane ve bağırsak dahil olmak üzere iç organları destekler. Anatomimizin kritik bir parçasıdır, ancak çoğu insan buna ancak çok zayıfladığında - ve idrar kaçırdıklarında - veya çok sıkı olduğunda fark eder. Bu tür sorunlar genellikle 'kadın sorunu' olarak düşünülür, ancak herkesin bir pelvik tabanı vardır ve pelvik taban zayıflaması erektil disfonksiyonla da bağlantılıdır.

Pelvik taban kaslarının kontrolünü geliştirmenin en iyi bilinen yolu Kegels olarak bilinen sıkma egzersizleridir, ancak bunlar herkes için uygun değildir ve her şeyi düzeltmez. Pelvik taban, üretra ağzını çevreleyen ve kabaca iki el büyüklüğündeki kas liflerinden oluşur. Yaklaşık 10 santimetre genişliğinde ve 1 santimetre kalınlığında olan bu kaseye benzer yapı yukarıdaki organları destekleyecek kadar güçlü ancak cinsel işleve, bağırsak ve üretranın açılmasına ve ayrıca doğuma izin verecek kadar esnek olmalıdır.

Pelvik taban kaslarının gücü ve kalınlığı kişiden kişiye değişir ve zamanla, doğum veya atlama gibi tekrarlayan streslerden etkilenir. Michigan Üniversitesi'nden pelvik taban araştırmasının öncüsü John DeLancey 'Zaman içinde bu stresler idrar kaçırmaya veya ciddi vakalarda rektum, rahim veya mesanenin sarkmasına katkıda bulunabilir' demiştir.

Kadınların dörtte birinde pelvik taban disfonksiyonu vardır

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmasına göre, kadınların neredeyse dörtte biri pelvik taban disfonksiyonundan etkileniyor ve 80 yaşın üzerinde bu oran %50'ye ulaşıyor.

Gülme ve öksürmede idrar kaçırmaya yol açabilir. Bu duruma stres üriner inkontinans (SÜİ) denir. Bu sorun genç sporcu kadınlar kadar erkek sporcularda da görülebilir. İspanya'da sporcular üzerinde yapılan bir araştırma, erkek katılımcıların yüzde 15'inin koşu ve ağırlık kaldırma sırasında SÜİ yaşadığını saptamıştır. Ancak daha yaygın olarak prostat kanseri ameliyatı sonrası gelişir.

DeLancey '1990'larda üriner inkontinansın birincil nedeninin destekleyici kas yapısının zayıflığı olduğu düşünülüyordu. Ultrason ve MR taramaları ile yaptığım çalışmalar inkontinansın üretra etrafındaki sirküler kasla ilişkili olduğunu gösterdi. Pelvik taban zayıflığında artık hangi parçada sorun olduğunu belirleyebiliyoruz’ diyor.

Pelvik taban zayıflığı erektil disfonksiyonla ilişkilidir

Fizyoterapi, zayıf ya da aşırı gergin kaslara yardımcı olabilir. Kegels egzersizinde kalça, bacak veya karnı sıkmadan idrar akışını veya gaz çıkışını durdurmaya çalışma önerilir. Doğru yapıldığında bu egzersizlerin yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar vardır. Araştırmalar, haftada üç kez 8-12 kasılmadan oluşan üç set yapmanın bir egzersiz programı için makul bir hedef olduğunu gösteriyor. Bunun 6 ay boyunca uygulanmasının pelvik tabanda yaklaşık %15 kalınlaşma ve sıkılığa yol açtığı saptanmıştır. Erkeklerde yürütülen çalışmaların sonuçları değişiklik gösteriyor. Bazı çalışmalar olumlu etki saptarken bazılarında hiçbir etki gözlenmiyor. Bunun prostat kanseri ameliyatı sonrası gelişen hasarın her kişide farklı olabileceğinden kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak önemli bir çalışmada üç ay boyunca günde 12 egzersizden oluşan bir programının bir grup erkekte erektil işlevin yeniden sağlanmasına yardımcı olduğu saptanmıştır.

Düzenli egzersiz

Çoğu çalışma pelvik taban sorunu yaşayan kişiler üzerinde yapılsa da sorun ortaya çıkmadan önce egzersiz yapmanın önleyici bir etkisi olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır: örneğin, doğum yapmadan veya prostat ameliyatı geçirmeden önce Kegels egzersizi yapılmasının koruyucu etkisi olabileceğine ilişkin bir eğilim gözlenmiştir.

Ağrılı ve aşırı gergin bir pelvik tabana sahip olanlar için öneriler farklıdır. Bu durum endometriozis gibi başka bir nedenden kaynaklanan fiziksel ağrıya bağlı olabilir. Bu durumun psikolojik kökeni de olabilir. Bu konuda masaj, fizyoterapi ve psikoterapi yardımcı olabilmektedir.


Medikaynak Referanslar

Why everyone needs to give their pelvic floor a workout, New Scientist, March 2022

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler