
Obez kadınlarda kanser mortalite ve morbidite yüksek oranlarda görülüyor. Hatta günümüzde kanser vakalarının ölümlerinin %20'sinden obezitenin sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Obez kadınların özellikle menopoz sonrası meme kanserine yakalanma riski ve yaştan bağımsız olarak progresyon riski de artmakta. Yüksek yağ oranının lokal enflamasyona neden olduğu ve adipositlerin olgunlaşmasına engel olduğu bilinmekle birlikte obezitenin kanser gelişimini ve progresyonunu etkileme mekanizması halen tam olarak netlik kazanmış değil.
Miami Üniversitesinin önderlik ettiği, Granada Ünivertisitesi ve uluslararası katılımcıların oluşturduğu araştırma ekibinin yaptığı çalışma Cancer Reseach Journal'da yayınlandı. Çalışmaya göre peritümöral yağ hücrelerinin kanser kök hücrelerinin yayılımı, büyümesi ve invazyonu kolaylaştırarak tümör oluşumunu ve progresyonunu kolaylaştırıyor.
Kanser kök hücreleri tümör içerisinde çok küçük miktarlarda bulunuyor ve genel karakteristik özellikleri metastazı başlatmak ve vücuda yayılımı üzerine. Konvansiyonel kemoterapi ve radyoterapi ise ne yazık ki kanser kök hücrelerini elimine etme yeteneğine henüz sahip değiller, dolayısıyla sıklıkla tedaviye alınan ilk yanıttan sonra relaps gelişebiliyor.
Çalışma ekibi fareler üzerinde yaptıkları testlerde adipositler ile tümör hücrelerine co-kültür yöntemi uygularak tümör agresifliğini, lokal invazyon kapasitesini ve metastaz potansiyelini değerlendirmişler. Başlangıç evresindeki meme kanserinde tümör etrafındaki immatür adiposit ve tümör hücreleri arasındaki etkileşimin sitokinlerin (proenflamatuar proteinler-kanser kök hücrelerinin yayılımını kolaylaştıran) salgılanmasını arttırdığını görmüşler.
Araştırmacılara göre SRC kinaz protein aktivasyonunu da mekanizma ile ilgili. Said protein sırasıyla Sox2 tranksripsiyon faktör (kök hücre karakteristiklerinin korunması için gerekli) aktivasyonunu ve miRNA-302b denen küçük bir RNA parçasını uyarıyor.
Sonuçlar obez bireylerde artmış meme kanseri mortalite ve morbidite nedenleri açısından ve meme kanseri tedavisinde SRC inhibitörlerinin etkinliğinin test edilmesi açısından önemli bir adım olacağını gösterir nitelikte.
M. Picon-Ruiz, C. Pan, K. Drews-Elger, K. Jang, A. H. Besser, D. Zhao, C. Morata-Tarifa, M. Kim, T. A. Ince, D. J. Azzam, S. A. Wander, B. Wang, B. Ergonul, R. H. Datar, R. J. Cote, G. A. Howard, D. El-Ashry, P. Torne-Poyatos, J. A. Marchal, J. M. Slingerland.Interactions between Adipocytes and Breast Cancer Cells Stimulate Cytokine Production and Drive Src/Sox2/miR-302b-Mediated Malignant Progression.Cancer Research, 2016; 76 (2): 491 DOI:10.1158/0008-5472.CAN-15-0927
+ Tüm Referansları Göster