Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Obezite, bir düzineden fazla farklı kanser türü için artan riskle, aynı zamanda daha kötü prognoz ve hayatta kalma ile ilişkilendirilmiştir. Yıllar geçtikçe, bilim insanları, metabolik değişiklikler ve kronik iltihaplanma gibi, obezite ile ilgili tümör büyümesini sağlayan süreçleri belirlediklerini ancak obezite ve kanser arasındaki etkileşimin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasının hala belirsizliğini koruduğunu belirtmişlerdir. Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları, fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, bu bulmacanın yeni bir parçasını ortaya çıkardıklarını ve kanser immünoterapisi için şaşırtıcı sonuçları olduğunu bildirmişlerdir. Çalışmada obezitenin, kanser hücrelerinin, tümörü yok eden bağışıklık hücrelerini geride bırakmasına izin verdiği gözlemlenmiştir. Araştırma ekibi, 9 Aralık'ta Cell dergisinde yayınlanan haberde, yüksek yağlı bir diyetin, tümörlerin içindeki kritik bir bağışıklık hücresi türü olan CD8 + T hücrelerinin sayılarını ve antitümör aktivitesini azalttığını göstermişlerdir.

Bilim insanları, bunun nedenini, kanser hücrelerinin artan yağ bulunabilirliğine yanıt olarak metabolizmalarını yeniden programlayarak enerjiden zengin yağ moleküllerini daha iyi yutması, T hücrelerini yakıttan mahrum bırakması ve tümör büyümesini hızlandırması olarak açıklamışlardır. HMS Blavatnik Enstitüsü'nde hücre biyolojisi profesörü ve çalışmanın eş-kıdemli yazarı Marcia Haigis, kanser hücrelerinin yüksek yağlı diyete yanıt olarak metabolizmalarını yeniden düzenlediğini ortaya çıkardığını belirtmiştir. Haigis, bu bulgunun, bir ortamda potansiyel olarak işe yarayacak bir terapinin başka bir ortamda o kadar etkili olmayabileceğini ve toplumumuzdaki obezite salgını göz önüne alındığında daha iyi anlaşılması gerektiğini gösterdiğini sözlerine eklemiştir. Ekip, bu yağla ilgili metabolik yeniden programlamanın engellenmesinin, yüksek yağlı diyetlerde farelerde tümör hacmini önemli ölçüde azalttığını bulduklarını bildirmişlerdir. CD8 + T hücreleri, bağışıklık sistemini kansere karşı harekete geçiren immünoterapiler tarafından kullanılan ana silah olduğundan, çalışma sonuçları bu tür tedavileri iyileştirmek için yeni stratejiler önermektedir.

Obezite ile değişen metabolik bir savaş

HMS George Fabyan Karşılaştırmalı Patoloji Profesörü ve Blavatnik Enstitüsü İmmünoloji Bölümü başkanı eş kıdemli yazar Arlene Sharpe, kanser immünoterapilerinin hastaların yaşamları üzerinde muazzam bir etki yarattığını ancak herkese fayda sağlamadığını ifade etmiştir. Sharpe, artık T hücreleri ile tümör hücreleri arasında, obezite ile değişen metabolik bir savaşın olduğunu bildiklerini belirtmiştir. Ayrıca Sharpe, çalışmalarının, bu etkileşimi keşfetmek için bir yol haritası sağladığını ve bunun da kanser immünoterapileri ve kombinasyon tedavileri hakkında yeni yollarla düşünmeye başlamalarına yardımcı olabileceğini sözlerine eklemiştir.

Haigis, Sharpe ve arkadaşları, obezitenin kolorektal, meme, melanom ve akciğer dahil olmak üzere farklı kanser türlerinin fare modelleri üzerindeki etkilerini araştırdıklarını bildirmişlerdir. Çalışmanın ilk yazarlarından Alison Ringel ve Jefte Drijvers liderliğindeki ekip, farelere normal veya yüksek yağlı diyetler verdiklerinde, ikincisinin artan vücut ağırlığına ve obezite ile ilgili diğer değişikliklere yol açtığını gözlemlemişlerdir. Çalışmada daha sonra tümör mikroçevresi adı verilen tümörlerin içindeki ve etrafındaki farklı hücre tiplerine ve moleküllere bakılmıştır.

Araştırmacılar, tümörlerin normal diyetlere kıyasla yüksek yağlı diyetlerle hayvanlarda çok daha hızlı büyüdüğünü bulmalarına karşın bunun, yalnızca yüksek sayıda bağışıklık hücresi içerebilen immünojenik kanser türlerinde meydana geldiğini, bağışıklık sistemi tarafından daha kolay tanıdığını ve bir bağışıklık tepkisine neden olma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Yazarlar, daha geniş anlamda, sonuçların obezitenin kanseri nasıl etkilediğini ve hasta metabolizmasının terapötik sonuçlar üzerindeki etkisini daha iyi anlama çabaları için bir temel oluşturduğunu ifade etmişlerdir.

Medikaynak Referanslar

Harvard Medical School, Obesity impairs immune cell function, accelerates tumor growth: High-fat diet allows cancer cells to outcompete immune cells for fuel, ScienceDaily, 9 December 2020.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler