
Astım ve hırıltılı hastalıklar batı ülkelerinde son on yılda ikiden fazla arttı ve günümüzde, beş çocuğun birinde okul yaşından önce astım veya ilgili bir bozukluk görülmektedir. Ancak Çocukluk Çağı Astım Üzerine Kopenhag Prospektif Çalışmalar (COPSAC) ve Waterloo Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, gebelik sırasında belirli omega-3 yağ asidi takviyeleri almak, çocukluk astımı riskini neredeyse üçte bir oranında azaltabilir.
New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışma, gebeliğin üçüncü trimesterinde 2.4 gram uzun zincirli omega-3 takviyeleri alan kadınların çocuklarının astım riskinin yüzde 31 azaldığını buldu. Eicosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içeren uzun zincirli omega-3 yağ asitleri, soğuk su balıklarında bulunur ve insan bağışıklık tepkisinin düzenlenmesinde anahtar rol oynamaktadır.
Çalışmada, hamile kadınların kanlarındaki EPA ve DHA düzeylerini ölçmek için en donanımlı merkezlerden biri olan Waterloo Üniversitesi'nde geliştirilen ve gerçekleştirilen hızlı analitik teknikler kullanıldı.
Araştırmacılar, gebeliğin 24. haftasında ve doğumdan bir hafta sonra, 695 Danimarkalı kadının kan örneklerini analiz etti. Daha sonra her katılımcı çocuğun sağlık durumunu beş yıl boyunca izledi. Bu sürede astım semptomları klinik olarak ortaya çıkabilir.
Test sonuçlarına göre çalışma başlangıcında düşük EPA ve DHA seviyesi olan kadınların omega 3 takviyesinden en fazla yararı gördüğü anlaşıldı. Bu kadınlar için, çocuklarının astım gelişme rölatif riski yüzde 54 azaldı.
Bu çalışmanın sonuçlarını yorumlayan araştırmacılar artık elimizde çocukluk çağı astımı gelişimini etkili bir şekilde engelleyebilecek bir yol olduğunu düşünüyorlar.
Bisgaard H et al. Fish Oil–Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine, 2016; 375 (26): 2530 DOI: 10.1056/NEJMoa1503734
+ Tüm Referansları Göster