Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yapılan yeni çalışma, omega 3 preparatlarının kalp hastalığı, inme veya ölümle karşılaşma riski üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını gösteriyor. Omega 3, bir tür yağ asididir. Yediğimiz gıdalarda bulunan omega 3 yağları sağlık için gereklidir ve küçük miktarlarda alındığında sağlık için faydalıdır. Omega 3 yağ asitlerinin başlıca tiplerini; alfaolinolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) olarak sıralayabiliriz. ALA, normal olarak, fındık, ceviz ve kolza tohumu gibi bitkisel besinlerden elde edilen yağlarda bulunur. Genel olarak uzun zincirli omega 3 yağları olarak adlandırılan EPA ve DHA ise doğal olarak morina balığı ve somon gibi yağlı balıklarda bulunur.

Günümüzde genel olarak kalp hastalığına karşı koruyucu olduğuna dair yaygın bir inanış oluşmasının ardından omega 3 yağlarının kullanımını artmaktadır. Kan basıncını düşürmek veya kolesterolü azaltmak da dahil olmak üzere kalp hastalığını önlemede birden fazla önemli mekanizma rol alsa da, omega 3 yağları tezgahlarda ön raflarda yer alıyor.

Büyük Kapsamlı Bir Çalışma

Cochrane Kütüphanesi'nde yayınlanan verilerin sistematik derlemesi, 112.059 kişinin katıldığı 79 randomize çalışmanın sonuçlarını bir araya getirdi. Bu çalışmalarda, kalp ve dolaşım hastalıklarına olağan veya daha düşük omega 3'e kıyasla ek omega 3 yağının tüketilmesinin etkileri değerlendirildi. Bu 79 çalışmanın 25’i oldukça iyi tasarlanmış ve uygulanmış ve güvenilirliği yüksek olan çalışmalardan oluşuyor. Araştırmaya; Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve Asya'dan sağlıklı ve mevcut hastalıkları olan kadın ve erkekler katılmış. Bu kişiler omega 3 yağlarını arttırmak ya da en az bir yıl boyunca olağan yağ alımını sürdürmek üzere rastgele seçilmiş. Şimdiye kadar yapılmış olan birçok çalışma omega 3 haplarının etkisini araştırmış ancak belirgin bir etkisi ile karşılaşılmamış olup, sadece birkaç çalışmada balığı bütün olarak tüketmek anlamlı olarak görülmüş.

Bu araştırmaya göre;

-Herhangi bir nedenden ötürü ölüm riski, omega 3 yağ alımını artırmış olan kişilerde % 8.8 iken, kontrol grubundaki kişilerde % 9 olduğu,

-Daha fazla ALA tüketilmesinin muhtemelen kalp düzensizlikleri riskini % 3.3'ten % 2.6'ya düşürdüğü

-Uzun zincirli omega 3 veya ALA alımının, artması muhtemelen vücut ağırlığını veya şişmanlığını etkilemediği

-Uzun zincirli omega 3'ün artmasının, herhangi bir yarar sağlaması durumunda dahi bunun çok düşük seviyede olduğunu gösterdiler.

Özet olarak daha çok uzun zincirli omega 3 yağlarının (EPA ve DHA dahil olmak üzere) alınmasının, öncelikle takviyeler yoluyla muhtemelen kardiyovasküler olaylar, koroner kalp ölümleri, koroner kalp hastalığı olayları, inme veya kalp düzensizlikleri riskine çok az etki ettiği veya hiç etki etmediği gösterilmiş oldu. Uzun zincirli omega 3 yağları muhtemelen kanda bulunan yağları yani trigliseridler ve HDL kolesterolü azalttığı için, trigliseritlerin azaltılmasının kalp hastalıklarından koruyucu olması muhtemel olsa da HDL'nin azaltılmasının zıt etkiye sahip olduğu unutulmamalı. Olası zararlar hakkında bilgi toplamaya çalışan ekip, yapılmış olan çalışmalarda kanama ve kan pıhtıları hakkındaki bilgilerin çok sınırlı olması nedeni ile bu konuda incelemede bulunmadıklarını belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Abdelhamid AS, et al. Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2018 DOI: 10.1002/14651858.CD003177.pub3

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler