
Her hafta mütevazı veya bazen mütevazi olmayan miktarda, alkol tüketen insanlar, asla içmeyenlere kıyasla kronik böbrek hastalığı (KBH) geliştirme riski daha düşüktür. Toplumda Ateroskleroz Riski (ARIC) çalışmasının yeni bir analizine göre, yüksek alkol tüketimi (haftada 20 içecek sınırına kadar) daha fazla koruma ile ilişkili.
Mütevazı alkol tüketiminin, KBH ile benzer risk faktörlerini ve patofizyolojiyi paylaşan ancak daha düşük risk içeren koroner kalp hastalığı (KKH) ve miyokard enfarktüsü riski ile ilişkili olduğu bulundu. Amerika Birleşik Devletleri'nde 12.692 siyah ve beyazdan oluşan büyük prospektif kohort çalışması, alkol tüketimi ile KBH arasında anlamlı ve tutarlı bir ters ilişki buldu.
ARIC Çalışmasının Uzun İzlemi
ARIC çalışması, 45-64 yaşları arasındaki orta yaşlı siyah-beyaz erkek ve kadınların katıldığı bir toplum temelli bir kohort çalışmasıydı. Araştırmacılar, alkol tüketimi 1. ziyarette (1987-1989) değerlendirdiler. İnsanlara alkol içip içmedikleri ve eğer öyleyse ne sıklıkla içtikleri soruldu. 118 mL şarap, 355 mL bira veya 15 ons sert likör tek bir içecek olarak sayıldı. Mevcut içki tüketenler; haftada 1 veya daha az içecek, haftada 2 ila 7 içecek, haftada 8 ila 14 içecek veya haftada 15 veya daha fazla içecek içenler olarak kategorize edildi.
KBH olayı son dönem böbrek hastalığında gelişme ile %25 veya daha fazla düşüş ile birlikte 60 mL / dak / 1.73 m2'den daha düşük bir tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) veya böbrek hastalığına bağlı hastanede yatış veya ölüm olarak tanımlandı. Ortalama 24 yıllık takip boyunca, kohortta 3664 olaylı KBH vakası belgelendi. Araştırmacılar, alkolün KBH riski üzerindeki etkisini analiz etmek için kullanılan her üç modelde de, "alkol içen katılımcıların hiç içmeyenlere kıyasla KBH risklerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu" belirtiyor.
Ek olarak, KBH riski ile eski içiciler arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemektedir. Toplam enerji alımı, yaş, cinsiyet, ırk, gelir, eğitim düzeyi, sağlık sigortası, sigara içme ve fiziksel aktivite için ayarlanan ana gruplarda, haftada 1 veya daha az alkollü içecek içen katılımcıların KBH geliştirme riski %12 daha düşüktü. Haftada 2 ila 7 içecek içenlerde, aynı karşılaştırma grubuna göre %20 daha düşük KBH riski vardı. Haftada 8 ila 14 içecek tüketen katılımcılar hiç içmeyenlere göre %29 daha düşük KBH riskine sahipken haftada 15 veya daha fazla içecek tüketenlerde yine hiç içmeyenlere kıyasla %23 daha düşük KBH riski vardı. Araştırmacılar, diyabet, yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi ve başlangıç eGFR dahil olmak üzere KBH riskinin potansiyel aracıları için ek sınıflandırmaların bu tahminleri önemli ölçüde değiştirmediğini belirttiler. Aslında, KBH dışı ölümlerin riskini hesaba kattıktan sonra günde ilave her içecek başına KBH riskinin ana sonuçlara benzediğini belirtiyorlar. Cinsiyetin bulguları etkilediği görülmemiştir ancak alkol tüketimi ile KBH riski arasındaki ilişki sigara içenlerde sigara içmeyenlere göre daha güçlü görünmektedir. Araştırmacılar haftada 1 içecek ile haftada 15 içecek arasında değişen alkol tüketiminin, hiç içmeyenlere kıyasla daha düşük KBH riski ile ilişkili olduğunu buldular.
Moderate Alcohol Intake Linked to Lower Risk of Kidney Disease - Medscape - Jan 20, 2020.
+ Tüm Referansları Göster