Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

İnsanlarda bağırsak homeostazını korumak için kişinin bağışıklık sistemi ile komensal mikrobiyoter arasındaki karmaşık bir etkileşim gereklidir. Bu simbiyotik ilişki içinde, konakçı, mikrobiyota hayatta kalabilmeleri için besin maddeleri sunarken, karşılığında mikrobiyota karbonhidrat fermantasyonu ve sindirim, vitamin sentezi ve bağırsak bağlantılı lenfoid doku gelişimini sağlar ve patojenlerin kolonizasyonunu önler.

Bununla birlikte, bu karşılıklı ilişki tehlikeye girdiğinde ve bağışıklık hücreleri ile mikroorganizmalar arasında değişen bir etkileşim meydana geldiğinde, bağırsak mikrobiyotı bulaşıcı hastalıkların oluşmasına neden olabilir veya otoimmün hastalıkları tetikleyebilir. Araştırmacılar, mikrobiyota otoimmün hastalık gelişimindeki rolünü netleştirmek ve bağışıklık kaynaklı hastalıkları tedavi etmek için yeni terapötik yaklaşımlar bulmaya çabaladılar. Bununla birlikte, disbiyoz ve bağırsak epitel bariyerinin parçalanmasına katılan mekanizmalar şu an bilinmemektedir.

Yeni yayınlanan bir derleme yazısında ise, tip 1 diyabet, multipl skleroz, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematoz gibi otoimmün hastalıkların hayvan modellerinde bağırsak mikrobiyotik pertürbasyonlarını tanımlayan çalışmalar ele alındı. Bu çalışmada ayrıca, insanlarda görülen disbiyoz ile ilgili temel çalışmalar ve bu otoimmün hastalıklarda probiyotik kullanımı ile ilgili mevcut veriler eleştirel bir şekilde tartışıldı. Bu derleme yazısında da belirtildiği üzere bağırsak mikrobiyatı ile otoimmün hastalıkları ilişkilendiren çok sayıda yayın bulunmaktadır. Probiyotik kullanımı ile düzenlenen mikrobiyat, bu otoimmün hastalıklarda klinik sonuçlarda bazı iyileşmelere yol açabilmektedir.

Makalenin tüm metnine bu linkten ulaşmak mümkün: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/imm.12765/pdf

Medikaynak Referanslar

de Oliveira GLV, et al. Intestinal dysbiosis and probiotic applications in autoimmune diseases. Immunology. 2017 May 29. doi: 10.1111/imm.12765. [Epub ahead of print]

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler