
İngiltere'de, 1,8 milyon vaka üzerinde yapılan analizde, otoimmün bozukluğa sahip kişilerde demans gelişme riski %20 daha fazla bulundu. Oxford Üniversitesi'nden Michael Goldacre liderliğinde yapılan çalışmada, 1999 ile 2012 arasında toplanan verilere dayanarak, birçok otoimmün bozukluğun ortak özelliği olan kronik enflamasyonun, demans ve Alzheimer hastalığının tetikleyicisi olabileceğinin dair sağlam kanıtlar sağlandı. Daha önce yapılan araştırmalarda, enfeksiyonlar veya diyabet de dahil olmak üzere kronik enflamatuvar hastalıkların, bağışıklık sistemini aşırı uyararak, bağışık hücrelerinin sağlıklı beyin dokularına saldırmasına neden olabileceği bulunmuştu.
Analizlere göre, multipl skleroz (MS) hastaları, otoimmün bozukluklara sahip olanlar arasında demans gelişme olasılığı en yüksek olan gruptu. Araştırmacılar bunun şaşırtıcı olmadığını çünkü bozukluğun, merkezi sinir sistemine saldıran bağışıklık sisteminden kaynaklandığını belirttiler. MS hastalarının demans gelişme riskinin iki kat daha fazla olduğunu buldular. Fakat diğer otoimmün bozukluklar da demans riskinde artışla ilişkiliydi. Sedef hastalığı, demans gelişme riskinde %29'luk bir artışla ilişkiliyken, lupus eritematozus hastalığına sahip kişilerde bu risk % 46’ydı. Bununla birlikte, romatoid artrit hastalarında demans riskinin yaklaşık %10 daha düşük olduğu ortaya kondu. Araştırmacılar bunun nedeninin, artritli birçok hastanın aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçları kullanmaları ve bunun demansa neden olabilecek enflamasyonu etkilemesinin olabileceğini belirttiler. Araştırmacılar ayrıca otoimmün hastalık ve kalp ve dolaşım sorunları arasında da güçlü bir ilişki buldular. Genel olarak, otoimmün hastalığı olan insanlar %53 daha fazla kardiyovasküler hastalık nedeniyle ve %46 daha fazla inme nedeniyle hastaneye başvuruyorlardı.
Çalışmada otoimmün hastalıkları olan kişilerin vasküler demans gelişme olasılığının %29 daha fazla ve Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının yalnızca %6 daha fazla olduğu tespit edildi. Araştırmacılar vasküler demans riskinin Alzheimer demans riskinden daha fazla olmasının, otoimmün hastalıkların kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisinin, anahtar ortak bağlantı olabileceğini işaret ettiğini belirttiler. Bununla birlikte, otoimmün koşullarla ilişkili Alzheimer riskindeki göreceli olarak daha küçük artışın, bu hastalığın daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceğini aktardılar. Sonuçların, nörovasküler hasar ve enflamasyonun, Alzheimer hastalığının risk faktörlerinden biri olduğu görüşünü desteklediğinin altını çizdiler.
https://www.newscientist.com/article/2123274-autoimmune-disorders-linked-to-an-increased-risk-of-dementia/
+ Tüm Referansları Göster