Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Bilimleri Nanoteknoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. Melike Karakaya, rahim ağzı kanserinin teşhisini kolaylaştıracak bir çip geliştirdi.

Rahim ağzı kanserleri, her yıl 270 bin kadının hayatını kaybetmesine neden oluyor. 45 yaş altındaki kadınlarda kanser nedenli ölümlerde, rahim ağzı kanserleri nedenli ölümler 3. sırada yer alıyor. 30 yaşını geçen her kadının yılda 1 kez smear testi yaptırması öneriliyor.

Dr. Melike Karakaya, uzman doktorlar tarafından uygulanan smear testinin çok uzun sürede sonuç vermesi, örneklerin toplanarak bir merkezde test edilmesinin zahmetli olmasından yola çıkarak, daha basit bir yöntem oluşturmak için çalışmalarına başladı. 'Serviks Kanserinin POC Erken Moleküler Teşhisi İçen 3D Kağıt Bazlı Analitik Mikroakışkan Çip' üzerine çalıştığı tezini tamamladı. Tez çalışmaları sırasında TÜBİTAK'tan destek aldı. TÜBİTAK bursu ile Boston Üniversitesi'nde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nde çalışma fırsatı buldu. Beth Israel Hastanesi, örnekler sağlayarak destek oldu.

Dr. Melike Karakaya, geliştirdiği cihazın, Sağlık Bakanlığı'nın katkısıyla, seri üretimini yapmak istiyor. Erken teşhis rahim ağzı kanseri çipi sadece Türkiye için değil tüm dünyadaki kadınlar için önemli olduğunu aktarıyor. Bu çip sayesinde, artık örneklerin bir uzman tarafından tek tek incelenmesinin gerekmeyeceğini, bir uzmana ihtiyaç olmadan 10 dakika içerisinde sonuç alınabileceğini, geliştirilen çipin her doktor muayenehanesinde uygulayabileceğini belirtiyor. Ayrıca çipin maliyetinin ise sadece 1 dolar olduğuna dikkat çekiyor.

Çalışır prototipi üretilen ve seri üretime geçildiğinde eczanelerden alınarak evde uygulanabilmesi hedeflenen cihazın, 30 dakika içerisinde sonuç verebilmesi bekleniyor. Hastanın aldığı sürüntü örneğini cihazla birlikte verilen alkollü çözeltide seyreltip, preparata damlatması yetiyor. Aynı gebelik testi gibi negatif ya da pozitif diye bir sonuç elde ediliyor.

Dr. Melike Karakaya geliştirdiği çipi Sağlık Bakanlığı desteği ile hizmetine sunmak istediğini belirtiyor.

Medikaynak Referanslar

https://onedio.com/haber/rahim-agzi-kanserini-bir-turk-kadini-yenecek-akademisyen-melike-karakaya-ile-tanisin-753038

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler