Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Oyun oynamak, çocukların ve gençlerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal refahına katkıda bulunur ve bu yüzden gelişim için şarttır. Çok erken yaştaki çocukların çevrelerindeki dünyayla ilgilenmeleri ve etkileşime girmeleri oyun aracılığıyladır.

Oyun oynamak çocukların kendilerine ulaşabildikleri bir dünya yaratmalarını ve keşfedebilmelerini, bazen diğer çocuklar veya yetişkin bakıcılarla birlikte yetişkin rolleri yaparken korkularını yenmelerine yardımcı olur. Oyun, çocuklara dünyalarını idare ederken, kendilerine daha fazla güven duymalarını sağlayan yeni yetkinlikler geliştirmelerinde yardımcı olur ve gelecekte zorluklarla yüzleştiklerinde baş edebilmeyi, dayanıklılığı öğretir. Yönlenmemiş oyun, çocukların gruplar halinde çalışma, paylaşma, müzakere etme, tartışmaları çözme ve kendini savunma gibi becerileri öğrenmesine olanak tanır.

Çocukların kendilerinin yönetmelerine izin verildiğinde oyun ile çocuklar karar verme becerilerini uygularlar, kendi adımlarıyla hareket ederler, kendi ilgi alanlarını keşfederler ve eninde sonunda takip etmek istedikleri tutkuları ile etkileşime girerler. İdeal olarak oyunlara yetişkinlerinde dahil olur, ancak oyun yetişkinler tarafından kontrol edildiğinde, çocuklar yetişkin kurallarına ve endişelerine boyun eğerler ve oyunun özellikle yaratıcılık, liderlik ve grup becerilerinin geliştirilmesindeki yararlarını edinemezler.

Oyun pasif eğlencenin aksine, aktif ve sağlıklı bedenler oluşturur. Yapılandırılmamış oyunların teşvikinin çocuklarda fiziksel aktivite düzeylerini arttırmak için olağanüstü bir yol olabileceği ve obezitenin çözümünde önemli bir strateji olabileceği düşünülmektedir. Çocukların gelişimsel yörüngesi, sevgi dolu ve tutarlı bakım verenler ile oyun yoluyla etkili ilişkiler kurmalarıyla doğrudan bağlantılıdır.

Ebeveynler oyun oynarken çocuklarını izlediklerinde ya da çocuklarının yönlendirdiği oyunlarda onlara katılırlarken, dünyaya çocuğun bakış açısından bakmalarını sağlayan önemli bir avantaj yakalamış olurlar. Oyun yoluyla oluşan etkileşimlerle çocuklar, ebeveynlerin kendilerine önem verdiklerini gösterir ve kalıcı ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Çocuklarının dünyasına göz atma şansına sahip olan ebeveynler, çocuklarıyla daha etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenirler ve onları yetiştirirken daha hassas rehberlik edebilirler. Oyun, akademik çevrenin ayrılmaz bir parçasıdır. Oyun oynamanın çocukların okul ortamına uyum sağlamalarına ve hatta çocukların öğrenme istekleri, öğrenme davranışları ve problem çözme becerilerini arttırmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Medikaynak Referanslar

Kenneth R. Ginsburg, The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds, Pediatrics January 2007 VOLUME 119/I

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler