Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Artboard
Medikaynak Rxmediapharma

Neuropsychologia dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, katılımcıları acele bir şekilde tahliye etmek zorunda kaldıkları bir binayı canlandıran sanal bir ortamda, hayatlarını kurtarmak ya da kaçışlarını kesmek ve yaralanan bir kişiyi kurtarmak için yardım etmeye karar vermek zorunda bıraktı. Elde edilen sonuçlar, fedakar bireylerin başkalarının refahı için daha fazla endişe duyduklarını ve fedakar olmayanlara kıyasla daha büyük sağ anterior insula'ya (sosyal duyguları işleme alan bir beyin alanı) sahip olduklarını gösterdi. Bu sonuçlar, davranışa yardımcı motivasyon ve beyin ilişkileri konusunda merhamet rolüne ışık tutmaktadır. Fedakarlık ve sinir temelini incelemek benzersiz etik sorunlar ortaya koyabilmektedir. Özellikle de, imkansız olmasa bile, zararlı durumları gerçekçi bir şekilde çoğaltmak ve katılımcının davranışını incelemek, özellikle bu tür durumlar katılımcının hayatına fiziksel bir tehlike teşkil ediyorsa geçerlidir.

Bu zorlukların üstesinden gelmek için araştırmacılar bir sanal gerçeklik ortamı oluşturdu. Deney sırasında katılımcılar, kaçmak zorunda oldukları bir binaya yerleştirildi. Ani bir yangın çıkması bir yandan durumun deneysel gerçekçiliğini arttırırken diğer yandan da kaygı ve tehlike hissi vermeye katkıda bulunan yoğun görsel ipuçları ile karakterize edildi. Kaçışın sonuna doğru çok az enerji kalmışken katılımcılar çok zor bir karar vermişlerdi: Ağır bir kabinde sıkışan yaralı bir kişiyi kendi hayatlarına tehlikeye atıp kurtaracak mı yoksa kişinin ağlamalarını göz ardı ederek çıkmaya mı çalışacaklardı. Katılımcılar sanal ortamdaki görevi tamamladıkça, hepsi "çok gerçekçi" olarak nitelendirildi ve beyin yapısı hakkında bilgi edinmek için bir MRG taraması yapıldı. Katılımcıların serebral yapısını araştıran bilim adamları, katılımcıların davranışlarını sinir sisteminin belirli alanlarının anatomisi ile ilişkilendirebildiler.

Sonuçlar, insanların çoğunun fedakarlık yarattığını vurguladı: % 65'i kendine yönelik sanal tehdide rağmen yaralı kişiyi kurtarmak için durdu. Beyin yapısı verileri ile ilgili olarak, araştırmacılar, fedakar bireylerde yardım etmeden kaçmayı seçenlerinkiyle kıyaslandığında daha büyük bir anterior insula bulunduğunu buldular. Insula’nın, sosyal duygularımıza bağlı bir alan olduğu düşünülüyor. Bu araştırmada, davranışının nörolojik yapıdaki bağıntıları tespit edilebildi ve gelecekte araştırılabilecek çeşitli ilginç hipotezler üretmeye yardımcı oluyor.

Medikaynak Referanslar

Patil I et al. Neuroanatomical basis of concern-based altruism in virtual environment. Neuropsychologia, 2017; DOI: 10.1016/j.neuropsychologia.2017.02.015

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler