Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Artboard
Medikaynak Rxmediapharma

Finlandiya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, sedanter hayat süren 6-8 yaş grubundaki erkeklerin okulun ilk 3 yılında daha kötü okuma becerilerine sahip olduğu görüldü. Jyväskylä Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi işbirliği ile Doğu Finlandiya Üniversitesi'nde yapılan çalışma kısa süre önce Spor Bilim ve Tıp Dergisi'nde yayınlandı.

Çalışmaya göre orta derece fiziksel aktiviteye sahip 6-8 yaş erkek çocuklarda ilk 3 sınıftaki okuma becerisi yükselirken, sedanter olanlarda ise bu beceri azalmakta.

Doğu Finlandiya Üniversitesi'nde ve Jyväskylä Üniversitesi'nde yürütülen İlk Adımlar Çalışmasının bir parçası olan Çocuklarda Fiziksel Aktivite ve Beslenme çalışmasında, fiziksel aktivitenin ve yerleşik zamanın uzunlamasına ilişkilerini okuma ve aritmetik becerileri ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya ilköğretim 1-3. Sınıflarında eğitim gören 6-8 yaşlarındaki 153 çocuk dahil edildi. Çalışmada fiziksel aktivite ve yerleşik zaman Sınıf 1'de kombine bir kalp atış hızı ve hareket sensörü kullanılarak nesnel olarak ölçülmüş olup, okuma ve aritmetik beceriler 1-3. Sınıflardaki standart testlerle değerlendirilmiştir.

Çalışma, orta - şiddetli fiziksel aktivitelerin yüksek seviyelerinin, düşük sedanter zaman seviyelerinin ve özellikle Sınıf 1'deki kombinasyonlarının erkeklerde 1-3. Sınıflardaki daha iyi okuma becerileri ile ilişkili olduğunu gösterdi. Yüksek fiziksel aktivite seviyeleri ve düşük seviyede yerleşik zaman, 1. sınıf erkeklerde yalnızca daha iyi aritmetik becerilere sahipti. Kızlarda ise fiziksel aktivite ve yerleşik zamanın okuma veya aritmetik becerileri ile güçlü ve tutarlı ilişkileri yoktu.

Çalışma sonucuna göre fiziksel olarak aktif yaşam tarzını desteklemek, erkeklerin okul performansını iyileştirebilir. Bunun aksine sedanter yaşam tarzı ise akademik başarıları olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Medikaynak Referanslar

Eero A et al. Physical activity and sedentary time in relation to academic achievement in children. Journal of Science and Medicine in Sport, 2016; DOI: 10.1016/j.jsams.2016.11.003

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler