
Günümüzde kilo takibini yapmak isteyen ve kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak isteyen sağlıklı gençlerin hangi içecekleri tüketmeleri gerektiği önemli bir merak konusudur. Doğal veya yapay besleyici olmayan tatlandırıcılar (NNS) içeren kalorisiz seçenekler içtikten sonra daha acıkmış hissedilebildiği iddia ediliyor.
Doğal bitki kaynaklı ürünlerin artan popülaritesi göz önüne alındığında, doğal besleyici olmayan tatlandırıcıların şekerden ya da yapay besleyici olmayan bir tatlandırıcıdan daha sağlıklı olup olmadığı sorusunun yanıtı oldukça ilgi çekmektedir.
Springer Nature'ın Uluslararası Obezite Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırmada, içeceklerin şeker, Stevia, keşiş meyvesi veya aspartamdan hangisini içerdiğinin gerçekten önemli olmadığı gösterildi. Araştırmacılar biri şeker (sukroz), biri yapay besleyici olmayan tatlandırıcı aspartam ve diğerleri Stevia (Rebaudioside A) ya da keşiş meyvesinden (Mogroside V) birini içeren dört farklı içeceğin etkilerini test ettiler. Yaptıkları kısa dönem çalışmada 30 sağlıklı erkek katılımcı, araştırmanın farklı günlerinin her birinde dört şekerli içecekten birini rasgele tükettiler. Her test günü, katılımcılara standart bir kahvaltı verildi ve katılımcılar sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasında bir test içeceği tükettiler. Katılımcılara bir saat sonrasında öğle yemeği verildi ve tamamen doyana kadar yemeleri istendi. Kan glikozu ve insülin konsantrasyonları yakından ölçülürken, katılımcılar günün geri kalanında yediklerinin gıda günlüğünü tutuyorlardı.
Araştırmacılar sonuçları incelediklerinde şaşırtıcı şekilde dört ayrı içeceği tüketenler arasında günlük toplam enerji alımı bakımından bir fark olmadığını gördüler, yani bu tüm katılımcıların bir gün boyunca aynı miktarda enerjiyi (kalorileri) tükettiği anlamına geliyordu. Sukroz ile tatlandırılmış içecek tüketen katılımcılar ya sonrasında yemek alımını azalttılar ya da öğle yemeğinde ve günün geri kalanında üç kalorisiz içki seçeneklerini telafi etmek için daha fazla yediler.
Araştırmacılar insanların bazen besleyici olmayan tatlandırıcıların, iştahlarını artırarak, şekeri seçmeyerek kurtardıkları enerjiyi telafi etmek için aşırı yemeye neden olabileceklerinden endişelendiklerini belirttiler. Fakat yaptıkları çalışmada katılımcıların besleyici olmayan şekerli içecekleri içtikten sonra biraz daha acıkmış hissetmelerine ve daha fazla tekrar bir şeyler yeme ihtiyacı hissetmelerine rağmen aşırı istek göstermediklerini aktardılar. Bununla birlikte, katılımcıların NNS içeceklerini takiben şekerle tatlandırılmış içecek tükettiklerinde daha çok yemek yediklerini söylediler.
Araştırmacılar şeker içeren içecekleri, şeker içermeyen kalorisiz tatlandırıcılar içerenler ile değiştirmekle kazanılan kalorinin, sonraki yemeklerde tamamen telafi edildiğinin altını çizdiler. Çalışmalarında yapay ya da doğal besleyici olmayan tatlandırıcıların, enerji alımı, postprandiyal glukoz ve insülin üzerine olan etkilerinde farklılık görülmediğini belirttiler.
S L Tey, N B Salleh, J Henry, C G Forde. Effects of aspartame-, monk fruit-, Stevia-, and sucrose-sweetened beverages on postprandial glucose, insulin and energy intake. International Journal of Obesity, 2016
+ Tüm Referansları Göster