
HPV, serviks kanseri, aşı, insan papilloma virus, hemşire, samsun
Kansere yönelik engelleyici programlarda sağlık profesyonellerine çok önemli bir iş düşüyor. Serviks kanserinin engellenmesine yönelik insan papilloma virüsü (HPV) ve bu virüse karşı aşı ile mücadelenin çok önemli bir yeri mevcut. Türkiye’de hastane hemşirelerinin serviks kanseri, HPV ve HPV aşısı ile alakalı bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve rutin pratikleri tek merkezli bir çalışma ile değerlendirildi.
Çalışma, 1 Şubat-30 Mart 2013 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışmakta olan 464 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmaydı.
Çalışmaya katılan hemşirelerin %13.8’ine servikal kanser taraması uygulandı ve %11.6’sından Pap smear testi için material alındı. Taramaya katılmama nedenleri arasında %28.2’sinde seksüel aktif olmamak, %18.3’ünde kendilerini riskte kabul etmemek ve %16.8’inde utangaçlık başlıca sebepler arasında göze çarptı. Hemşirelerin hiçbiri HPV aşısı olmayı kabul etmedi ve başlıca sebepler olarak %57.3’ü aşı hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıklarını, %20.7’si ise aşının çok yaygın kullanımda olmadığını ileri sürdüler.
Hemşirelerin neredeyse yarısı (%44’ü) HPV aşısını hastalarına önermeyeceklerini çünkü aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtti. Aşı hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığını söyleyen toplam hemşire yüzdesi ise %56 olarak hesaplandı.
Bu çalışma sonucunda görüldü ki HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı hakkında Türk hemşireleri yeterli bilgiye sahip değiller. Yeterli bilgiye sahip olmadıkları için de kendileri aşılanmak istemedikleri gibi hastalarına da önermiyorlar. Bu durumla ilgili bir eğitim açığı bulunduğu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği bu çalışma ile anlaşılmış oldu.
Koç Z, Çınarlı T. Cervical Cancer, Human Papillomavirus, and Vaccination: Knowledge, Awareness, and Practices Among Turkish Hospital Nurses. Nurs Res. 2015 Nov-Dec;64(6):452-65.
+ Tüm Referansları Göster