
Bağışıklık sistemi insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonuna karşı savunmada ve kalıcılığında kritik bir rol oynamaktadır. Toll benzeri reseptörler (TLR'ler) doğuştan gelen bağışıklık tepkisinin aktivasyonundan sorumlu membran reseptörleridir ve TLR ekspresyonu ile servikal kanser arasındaki bir ilişki gösterilmiştir. Tümör nekroz faktörleri (TNF) ise, deri ve mukoza inflamasyonunun ana mediyatörleri arasındadır.
Brezilya merkezli yapılan bir çalışma ile TLR ve TNF bağışıklık ekspresyonu, servikal kanser ve premalign servikal lezyonlar arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
Jinekolojik prosedürler ile çalışmada kullanılmak üzere 64 gömülü doku elde edildi. Servikal intraepitelyal neoplazisi (CIN) olan 35 örnek ve servikal skuamöz hücreli karsinoma (CSCC) olan 10 örnek ile normal servikal özellik gösteren 19 örnek kullanıldı. Bu örneklerde TLR2, TLR3, TLR4, TNF-α ve TNF-β ekspresyonu, immünohistokimya ile ölçüldü ve düşük ve yüksek ekspresyon seviyelerine derecelendi.
Çalışma sonuçlarına göre servikal kanser ve CIN gruplarında TLR2 ile TNF-α ve TNF-β'nın ekspresyon seviyeleri arasında bir ilişki vardı (sırasıyla p = 0.01 ve p = 0.021). Bu iki grupta TLR4 ekspresyonu TNF-α ve TNF-β ekspresyonu ile ilişkiliydi (sırasıyla p = 0.016 ve p = 0.025). Tersine, TLR3, herhangi bir grupta TNF-α veya TNF-β ile istatistiksel olarak ilişkili değildi.
Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre servikal kanserde TNF-α ve TNF-β'nın immünolojik cevabı ile TLR2 ve TLR4 yolaklarının ilişkisi olabilir. Bu belirteçler, serviks kanseri ve premalign lezyonlarda normal kontrollere kıyasla daha yüksek seviyelerde eksprese edilir.
Matos I et al. Association between Toll-like receptor and tumor necrosis factor immunological pathways in uterine cervical neoplasms. Tumori. 2016 Nov 15:0. doi: 10.5301/tj.5000576. [Epub ahead of print]
+ Tüm Referansları Göster