
Çalışmanın ortak yazarı Washington, D.C.'deki George Washington Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi direktörü Dr. Juan Reyes, "COVID-19 hastalarında kan pıhtılaşması görülme sıklığı artmış gibi görünüyor. Birçok hastane ve sağlık hizmeti sağlayıcısı bu pıhtıları önlemek veya onları önceden tedavi etmek için yüksek dozda kan inceltici kullanmaya başladı" dedi.
Reyes bir üniversite haber bülteninde, "Kan sulandırıcılarla tedavi edilen COVID-19 hastalarından oluşan alt grubumuzun verilerini incelemek ve daha yüksek dozda ilacın yararlı olup olmadığını belirlemek istedik" dedi.
Araştırmacılar, pandeminin başlangıcında, üniversitenin hastanesine kabul edilen tüm COVID-19 hastalarının, kontrendike olmadıkça standart dozda antikoagülan aldığını belirtti.
COVID-19 hastalarında artan kan pıhtılaşması riski konusunda artan farkındalıkla, çoğu yüksek doz kan sulandırıcı almaya başladı. Hastanedeki sağlık ekiplerine, D-dimer seviyeleri mililitrede 3 mikrogramdan fazlaysa, kritik hastalığı olmayan hastalara yüksek dozda antikoagülasyon vermeyi düşünmeleri önerildi.
Kanda bulunan tıbbi bir gösterge olan biyobelirteç D-dimerin daha yüksek seviyeleri, COVID-19'dan daha yüksek klinik olarak kötüye gitme ve ölüm riski ile ilişkilidir.
Araştırmanın ilk yazarı Dr. Lei Lynn, George Washington'da bir tıp profesörüdür. "COVID-19 hastalarının kan pıhtılarından dolayı hayatlarını kaybediyor olabileceği doğru olsa da, değerlendirdiğimiz veriler her hastaya yüksek dozda kan inceltici vermeyi desteklemiyor. Faydaları hala belirsiz olduğu için bu halen bir zorluk. Açık bir kanıt olmadığı sürece, herkes için agresif bir kan sulandırıcı rejiminde karşı uyarıda bulunuyoruz." dedi.
Bulgular geçtiğimiz günlerde Trombosis Research dergisinde çevrimiçi olarak yayınlandı.
George Washington Tıp Fakültesinde yardımcı doçent olan araştırmanın ortak yazar Dr. Karolyn Teufel, "Antikoagülasyondan hastalarımıza klinik bir fayda görmüş olsak da, araştırmamız, daha yüksek dozlarda kan sulandırıcıların potansiyel olarak zararlı olduğunu ve net bir faydası olmadığını ortaya koydu. Araştırmamız, hala çok şey bilinmemekle birlikte COVID-19'u tedavi etmenin zorluklarını vurguluyor. "diye belirtti.