
Bu yılki ESC Kongresi'nde sunulan araştırmaya göre, sigara içenlerin kalpleri içmeyenlere göre daha zayıf. İnsanlar alışkanlıklarından vazgeçtiklerinde bazı işlevler düzeliyor.
Kopenhag, Herlev ve Gentofte Hastanesi'nden yazar Dr. Eva Holt, 'Sigara içmenin arterleri tıkayarak koroner kalp hastalığına ve inmeye yol açtığı iyi bilinmektedir. Çalışmamız, sigara içmenin aynı zamanda kalbin kalınlaşmasına ve zayıflamasına yol açtığını gösteriyor. Bu, sigara içenlerin sol kalp odacıklarında daha az kan hacmine sahip olduğu ve onu vücudun geri kalanına pompalamak için daha az güce sahip olduğu anlamına geliyor. Ne kadar çok sigara içerseniz kalp fonksiyonunuz o kadar fazla bozulur. Kalp, sigarayı bıraktıktan sonra bir dereceye kadar iyileşebilir, bu yüzden bırakmak için asla geç değildir.' dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sigara, her yıl sekiz milyondan fazla insanı öldürüyor. Sigara içenlerde önlenebilir tüm ölümlerin %50'sinden sigara sorumludur ve bunların yarısı kalp krizi ve inme gibi aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklara bağlıdır.
Çalışmalar ayrıca sigara içmenin yüksek kalp yetmezliği riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu, vücudun normal çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri almadığı anlamına gelir. Sigara ile kalp yapısı ve işlevi arasındaki bağlantı tam olarak incelenmemiştir. Bu nedenle bu çalışmada, kardiyovasküler hastalığı olmayan kişilerde sigara içmenin kalbin yapısı ve işlevindeki değişikliklerle ilişkili olup olmadığını ve sigara içme alışkanlıklarının değiştirilmesinin etkisini araştırıldı.
Çalışma, genel popülasyondaki kardiyovasküler risk faktörlerini ve hastalıkları araştıran 5. Kopenhag Şehir Kalp Çalışması'ndan elde edilen verileri kullandı. 20 - 99 yaşları arasında kalp hastalığı olmayan toplam 3.874 katılımcı kaydedildi. Sigara içme öyküsü hakkında bilgi edinmek ve yaşam boyunca içilen sigara sayısına denk olan paket yıllarını tahmin etmek için bir anket kullanıldı. Bir paket yılı bir yıl boyunca her gün içilen 20 adet sigara olarak tanımlanır.
Katılımcılara, kalbin yapısı ve ne kadar iyi çalıştığı hakkında bilgi veren ekokardiyografi adı verilen bir kalp ultrasonu yapıldı. Araştırmacılar yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve akciğer fonksiyonu açısından ayarlandıktan sonra sigara içenlerle hiç sigara içmeyenlerin ekokardiyografi ölçümlerini karşılaştırdı.
Katılımcıların yaş ortalaması 56 ve %43'ü kadındı. Yaklaşık beş katılımcıdan biri halen sigara içiyor (%18,6), %40,9'u daha önce sigara içmiş ve %40,5'i hiç sigara içmemişti. Hiç sigara içmeyenlere kıyasla, mevcut sigara içenlerin kalpleri daha kalın, daha zayıf ve daha ağırdı. Dr. Holt şöyle açıkladı: 'Mevcut sigara kullanımının ve birikmiş paket yıllarının, kalbin en önemli parçası olan sol kalp odacığının yapı ve işlevinin kötüleşmesiyle ilişkili olduğunu bulduk. 10 yıldan fazla süredir sigara içmeye devam edenlerde hiç sigara içmeyenlere ve bu süre içinde bırakanlara göre daha kalın, daha ağır ve daha zayıf kalpler saptadık. Çalışmamız, sigara içmenin sadece kan damarlarına zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda kalbe doğrudan zarar verdiğini gösteriyor. Ancak zararın bir kısmı geri döndürülebiliyor.'
European Society of Cardiology. Smoking is even more damaging to the heart than previously thought. ScienceDaily, 25 August 2022.
www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220825104813.htm
+ Tüm Referansları Göster