Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Çeşitli ilaçlar, kişilerin sigara içmeyi bırakmalarına yardımcı olmak için düzenli olarak reçete edilmektedir. Bununla birlikte, University of California San Diego Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir araştırmadaki sonuçlara göre, klinik araştırmalarda umut verici sonuçlar alınmasına rağmen, sigara bırakma ilaçlarının tek başına sigara içenlerin genelinde başarılı bir şekilde bırakma şansını artıracağı söylenemiyor.

Araştırmacılara göre sigara içmeyi bırakmaya çalışan insanların% 34'ü ilaç yardımcı maddeleri kullanıyor ancak çoğu başarılı değil. Onlara göre bu girişimsel ilaçları test eden randomize araştırmaların sonuçları, kesilme oranlarını ikiye katlama vaadini gösterdi, ancak bu gerçek dünyada tecrübe edilmedi. Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi'nde çevrimiçi olarak yayınlanan çalışma, klinik pratik kılavuzları tarafından önerilen üç ilk ilacın etkinliğini değerlendirdi: Vareniklin, bupropiyon ve nikotin replasman tedavisi (yama). Veriler, ülkenin tütün ürünlerinin kullanımı hakkında bilgi edinmek için 18 yaş ve üzeri yaştaki yetişkinlerin ABD Nüfus Sayımı araştırması olan Current Population Survey-Tobacco Use Supplement tarafından toplandı.

Yaklaşık on yılda bir incelenen iki kohort araştırıldığında ekip, karşılaştırma gruplarının bireylerin bir bırakma yardımını kullanma olasılıklarının artmasına neden olabilecek ancak bunlardan ayrılmalarını daha zor hale getirecek faktörler üzerinde dengelemesine yardımcı olmak için "eşleştirme" yöntemini kullandı. Örneğin, bir faktör, biri düzenli olarak tüketilen sigaranın miktarıydı.

İlaçla Birlikte Davranışsal Danışmanlık Kullanılmalı

Araştırmacıların bulguları, klinik araştırmalar sırasında sigarayı bırakma oranlarında artışa neden olabilecek bir faktör olarak, ilaç yardımlarıyla birlikte yoğun davranışsal danışmanlığın kullanılmasına işaret ediyor. Ücretsiz davranışsal danışmanlığın telefonla sunulan etkisini araştıran daha önceki araştırma, farmasötik müdahalelerle kombine edildiğinde sigarayı bırakma oranlarının iyileştiğini göstermiştir.

Araştırmacılara göre "Sigaradan ayrılmayı taahhüt eden ve bir ilaç yardımı kullanmak isteyen sigara içenler, ilerlemelerini izlemelerine ve girişimleri sırasında onlara yardımcı olabilecek bir programa kayıt olmalı". Çoğu devlet, telefon üzerinden ücretsiz davranış danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.

Medikaynak Referanslar

Leas EC et al. Effectiveness of Pharmaceutical Smoking Cessation Aids in a Nationally Representative Cohort of American Smokers. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2017; DOI: 10.1093/jnci/djx240

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler