
Radboud Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan ve Scientific Reports yayınlanan yeni bir çalışmada meme implantlarından elde edilen silikon moleküllerinin, insan hücrelerinde hücre ölümüne yol açan işlemleri başlatabileceği belirtilmiştir. Radboud Üniversitesi Biyomoleküler Kimya profesörü olan Ger Pruijn, bununla birlikte, silikon meme implantlarının sağlık etkileri için bunun ne anlama gelebileceği konusunda hala birçok soru olduğunu ve bu nedenle acilen daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ifade etmiştir. Silikon meme implantlarının olası yan etkileri onlarca yıldır tartışılmakta olup implantların şiddetli yorgunluk, ateş, kas ve eklem ağrıları ve konsantrasyon bozukluğuna yol açtığı bilinen durumlar bulunmaktadır. Bununla birlikte, silikon moleküllerinin insan hücreleri üzerinde bu yan etkileri açıklayabilecek etkilerini gösteren henüz bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Meme implantlarının kanaması, yani implanttan silikon moleküllerinin kabuktan geçmesi ve vücuda girmesi bilinen bir gerçektir. Plastik cerrah ve Radboud üniversite tıp merkezinden Dr Rita Kappel tarafından 2016 yılında yapılan daha önceki araştırmalar, silikon moleküllerinin daha sonra kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla vücuttan göç edebileceğini bulduğunu göstermiştir.
İnsan Hücrelerinin Silikonlara Duyarlılığının Değişmesi
Radboud Üniversitesi'ndeki biyokimyacılar daha sonra kendilerine aşağıdaki soruyu sordular: silikon moleküllerinin kendisine maruz kalan hücreler üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Kültürlenmiş hücrelerle yapılan deneyler, silikonların hücre ölümüne yol açan moleküler süreçleri başlattıklarını göstermiştir. Pruijn, vücudumuzdaki hücreleri temizlemede önemli bir işlevi olan apoptoz adı verilen doğal bir süreç olan programlanmış hücre ölümü ile ilgili moleküler süreçlerle benzerlikler gözlemlediklerini ve bu etkinin molekül, etkisi ne kadar güçlü olursa, silikon dozuna ve silikon moleküllerinin büyüklüğüne bağlı olduğunun ortaya çıktığını belirtmiştir. Silikonların insan hücreleri üzerindeki etkisini araştırmak için araştırmacılar, üç farklı kültürlü insan hücresine silikon meme implantlarında da bulunan küçük silikon molekülleri eklediklerini bildirmişlerdir.
Prujin bir hücrenin silikonların etkisine diğer iki hücre tipinden daha duyarlı olduğunu bunun da, insan hücrelerinin silikonlara duyarlılığının değiştiğini gösteriyor olduğunu ifade etmiştir. Araştırmacıların bulduğu etkiler birçok yeni soruya yol açmaktadır. Pruijn, silikonların hücrelerde moleküler değişikliklere neden olduğunu gözlemlediklerini, ancak bu değişikliklerin, örneğin, implantların olumsuz yan etkilerini kısmen açıklayabilecek bir otoimmün yanıta yol açıp açmayacağını henüz bilmediklerini belirtmiştir. Son olarak Pruijin bu bulgulara dayanan sonuç çıkarmaya dikkat edilmesinin önerildiğini çünkü araştırmalarında beyin hücreleri veya kas hücreleri gibi belirli insan hücrelerinin değil kültürlenmiş hücreleri kullandıklarını belirtmiş olup, daha fazla netlik elde etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu sözlerine eklemiştir.
Carla Onnekink, Rita M. Kappel, Wilbert C. Boelens, Ger J. M. Pruijn. Low molecular weight silicones induce cell death in cultured cells. Scientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 10.1038/s41598-020-66666-7
+ Tüm Referansları Göster