
Önceki çalışmalar, yeşil çaydaki polifenoller kimyasallarının absorbe edildiğini ve karaciğerdeki enerji metabolizmasını değiştirdiğini göstermektedir.
UCLA araştırmacıları, siyah çayın, bağırsaktaki bakterileri değiştirerek kilo kaybını ve diğer sağlık yararlarını teşvik edebileceğini ilk kez gösterdi. Fareler üzerine yapılan araştırmada, bilim adamları, siyah çayın, bağırsak metabolitlerini değiştirerek karaciğerdeki enerji metabolizmasını değiştirdiğini gösterdiler. Çalışmada, hem siyah hem yeşil çayların hayvanlardaki bağırsak bakterilerinin oranını değiştirdiğini buldular. Zayıf vücut kitlesi ile ilişkili bakteriler artarken, obezite ile ilişkili bakterilerin yüzdesi azaldı.
Çalışmada, dört grup fareye, az yağlı-yüksek şekerli, yüksek yağlı-yüksek şekerli, yüksek yağlı-yüksek şekerli ve yeşil çay ekstraktı, yüksek yağlı-yüksek şekerli ve siyah çay ekstraktı olacak şekilde 4 farklı diyet verildi. Dört hafta sonra, yeşil veya siyah çay ekstraktları verilen farelerin ağırlığı, çalışma boyunca düşük yağlı diyet alan farelerinki ile aynı seviyelerdeydi. Araştırmacılar farelerin bakteri içeriğini ve kalın bağırsaklarından yağ birikintilerini ölçmek için karaciğer dokularından örnekler topladılar. Her iki tip çay ekstraktını da tüketen farelerde obezite ile ilişkili bakteri türlerinden daha az ve zayıf vücut kütlesi ile ilişkili bakterilerden daha fazla vardı.
Çay ve Bağırsak Bakterileri
Bulgular, ince bağırsakta absorbe edilemeyecek kadar büyük olan siyah çay polifenollerinin, bağırsak bakterisinin büyümesini ve karaciğerde enerji metabolizmasını değiştirdiği gösterilen bir çeşit bakteri metabolitleri olan kısa zincirli yağ asitlerinin oluşumunu harekete geçirdiğini gösteriyordu.
Araştırmacılar, yeşil çay polifenollerinin, yeşil çay kimyasalları kan ve dokuya emildiğinden, siyah çay polifenollerinden daha etkili ve daha sağlıklı yarar sağladığının bilindiğini ve bu yeni bulguların siyah çayın, bağırsak mikrobiyomu aracılığıyla belirli bir mekanizma ile insanlarda iyi sağlık ve kilo kaybına da katkıda bulunduğunu gösterdiğini belirttiler. Sonuçların, hem yeşil hem de siyah çayların bir kişinin sağlığına katkıda bulunan iyi mikroorganizmaları büyüten maddeler olan prebiyotikler olduğunu ortaya koyduğunu aktardılar. Bulguların hem yeşil çayın hem de siyah çayın sağlık yararlarının antioksidan yararlarının ötesine geçeceğini ve her iki çay da bağırsak mikrobiyomu üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğuna dikkat çektiler.
Susanne M. Henning, Jieping Yang, Mark Hsu, Ru-Po Lee, Emma M. Grojean, Austin Ly, Chi-Hong Tseng, David Heber, Zhaoping Li. Decaffeinated green and black tea polyphenols decrease weight gain and alter microbiome populations and function in diet-induced obese mice. European Journal of Nutrition, 2017
+ Tüm Referansları Göster