
Skeeter sendromu, sivrisinek ısırıklarına karşı önemli bir alerjik reaksiyondur. Çoğu insan sivrisinek ısırığına reaksiyon gösterir ancak, Skeeter sendromu olan insanlar bu ısırıklara karşı çok hassastır. Sivrisinek ısırığının ortak semptomları arasında küçük bir kırmızı yumru ve ısırık çevresinde kaşıntı olur. Bununla birlikte, Skeeter sendromu kişinin daha ciddi semptomlar yaşamasına neden olur. Isırıklar çok şişer ve kişinin ateşi olabilir. Reaksiyon genellikle birkaç saat içinde hızlı bir şekilde oluşma eğilimindedir. Skeeter sendromunun semptomlarının tedavisinde yardımcı olabilecek bazı ilaçlar vardır. Bu hastalarda immünoterapi gibi tıbbi prosedürler de bir seçenek olabilir.
Skeeter sendromunu tedavi etmenin en iyi yolu, mümkün olduğunca ısırıklardan kaçınmaktır. Bu kişiler dışarıya çıktıklarında, uzun kollu ve uzun pantolon giyebilir, boynu korumak için böcek ilacı sıkılmış bir fular takabilir. Sitronella içeren mumlar veya bilezikler gibi diğer kovucu önlemleri de deneyebilir. Sivrisinekleri etkileyebilecek parlak renkler kullanmamak, durgun su bulunan alanlardan kaçınmak ve güçlü parfüm kullanmamak diğer önlemler arasındadır. Çok şiddetli reaksiyonları olan insanlar, sivrisineklerin en aktif olduğu zamanlarda, gün batımından sabaha kadar dışarı çıkmaktan kaçınabilirler.
Ciddi Vakalar Tıbbi Tedavi Gerektirir
Amerikan Allerji, Astım ve İmmunoloji Akademisi, DEET'in etkili bir kovucu olduğunu ve % 6–25 DEET içeren ürünlerin sivrisineklerden 2-6 saat koruma sağlayabildiğini açıklamıştır. Skeeter sendromu olan insanlar için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bunlar basit ev ilaçlarından, tıbbi prosedürlere kadar uzanmaktadır. Bu hastalarda ısırılan bölgenin elevasyonu ve üzerine buz torbası yerleştirilmesi enflamasyonu azaltmaya, ağrı ve kaşıntı hissini yatıştırmaya ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Skeeter sendromunun semptomları yönetilebilir olsa da, daha ciddi vakalar tıbbi tedavi gerektirebilir. Skeeter sendromu olan insanların sivrisinek tükürüğündeki proteinlere alerjisi vardır. Çoğu insan bu proteinlere bir dereceye kadar alerjik olsa da, Skeeter sendromu olan kişiler diğerlerinden daha şiddetli reaksiyon gösterir. Küçük çocuklar ve büyük yetişkinler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar da sivrisinek ısırıklarına daha güçlü reaksiyon gösterebilir.
Skeeter sendromundan gelen alerjik reaksiyonlar hızlı bir şekilde başlar ve ilk birkaç saat içinde enflamasyon, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, ağrı, sıcaklık gibi cilt belirtilerine neden olur. Çocuklarda, bu belirtiler 20 dakika kadar kısa bir sürede ortaya çıkabilir. Anafilaksi belirtileri göstermediği sürece ciddi bir endişe nedeni değildir. Belirtiler hızlı bir şekilde ortaya çıkar, ancak genellikle çok uzun sürmez. Genel olarak, bölgede bir enfeksiyon olmazsa, ısırık iyileşir ve belirtiler birkaç gün içinde tamamen geçer. Şiddetli reaksiyonlar enfeksiyona daha yatkın olabilir. Enfekte ısırıkların iyileşmesi uzun zaman alır. Uzmanlar özellikle yaz ayları süresince veya sıcak bölgelerdeki hekimlerin karşılaştıkları alerjik reaksiyonlarda Skeeter sendromunu akıllarında tutmaları gerektiğini belirtiyorlar.
Jon Johnson, What to know about skeeter syndrome, Medical News Today 2019.
+ Tüm Referansları Göster