
Strathclyde Üniversitesi'ndeki araştırma, sosyal medyanın sık kullanımının bağımlılıkla aynı anlama gelmeyebileceğini öne sürmüştür. Çalışma, diğer uygulamaları görmezden gelerek, simüle edilmiş bir akıllı telefon ekranında belirli sosyal medya uygulamalarını olabildiğince hızlı ve doğru bir şekilde bulmaya 100 katılımcıyı davet etmiştir. Katılımcıların, sosyal medya kullanımlarının, katılımlarının kapsamı ve türü açısından çeşitlilik gösterdiği bildirilmiştir. Alıştırma, en yüksek düzeyde kullanım bildiren sosyal medya kullanıcılarının dikkatlerinin uygulamalara dikkatini, bağımlılığın bilinen bir ayırt edici özelliği olan dikkat önyargısı olarak bilinen bir süreç yoluyla çekip çekmediğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, bu önyargının sosyal medya katılımı ve bağımlılık ile ilgili yerleşik ölçülerdeki puanlarla ilişkili olup olmadığını da değerlendirmiştir. Bulgular, kullanıcıların dikkatinin diğerlerinden daha fazla, örneğin hava durumu uygulaması gibi sosyal medya uygulamalarına çekildiğini göstermemiş olmakla birlikte aynı zamanda kendilerinin bildirdiği veya ölçülebilir bağımlılık şiddeti düzeyleri ile de ilişkilendirilmemiştir. Bu, kumar ve alkol gibi bağımlılıklarla ilgili önyargı gösteren diğer çalışmalarla tezat oluşturmuştur.
Araştırma Journal of Behavioral Addictions'da yayınlanmıştır. Strathclyde'de Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve araştırmanın bir ortağı olan Dr. David Robertson, sosyal medya kullanımının, dünya çapında 3,8 milyar kullanıcıyla toplumun her yerde bulunan bir parçası haline geldiğine dikkat çekmiştir. Robertson, araştırmaların, sosyal medya katılımının, sosyal bağlılık ve esenlik duyguları gibi olumlu yönleri olduğunu göstermiş olsa da, odak noktalarının çoğunun, daha yüksek seviyelerde depresyon ve anksiyete gibi aşırı kullanımla ilişkili olumsuz ruh sağlığı sonuçları üzerinde olduğunu belirtmiştir.
Sosyal medya kullanımının olumlu ve olumsuz etkileri
Bu tür olumsuz ilişkileri destekleyen kanıtlar karışık olmasına karşın aşırı düzeydeki sosyal medya kullanımının klinik olarak tanımlanmış bir bağımlılık davranışı haline gelip gelmemesi konusunda da büyüyen bir tartışma vardır. Robertson, dikkatli önyargıya dair kanıt bulamadıklarını ifade etmiş, sosyal medya hesaplarını sık sık kontrol eden ve yayınlayan kişilerin dikkatlerini daha az kontrol eden ve gönderenlere göre bir sosyal medya uygulamasının simgesine çekme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Çok daha fazla araştırma sosyal medya kullanımının olumlu ve olumsuz etkilerinin, bu platformlarla etkileşimin psikolojik etkileri hakkında kesin sonuçlara varılmadan önce yapılması gerekmektedir. Ayrıca Robertson, araştırmalarının, sık sık sosyal medya kullanımının şu anda mutlaka geleneksel bağımlılık çerçevelerine uymayabileceğini gösterdiğini de sözlerine eklemiştir.
University of Strathclyde, Is social media use a potentially addictive behavior? Maybe not, ScienceDaily, 20 April 2021
+ Tüm Referansları Göster