Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Mukoza ve cilt dokuları çoğu bakteri patojeninin neden olduğu enfeksiyona engel oluşturur. Staphylococcus aureus, kısmen süperantijenlerin proenflamatuar özelliklerine bağlı olarak bu engeller arasında hastalıklara neden olur.

Staphylococcus aureus ve Streptococcus pyogenes isimli iki bakteri birçok ciddi hastalığa neden olur. Bu iki bakterinin neden olduğu enfeksiyonların çoğu ciltte veya burun, ağız ve boğaz, bağırsak ve vajina gibi vücut boşluklarını kaplayan mukozal yüzeylerde başlar. Bu bakterilerin hastalığa neden olma kabiliyeti, süper zararlılar olarak bilinen ve son derece zararlı enflamasyona neden olan toksin ailesinin üretimine bağlıdır. Menstrüel toksik şok sendromu (TSS), ekzotoksin TSS toksini 1 (TSST-1) üreten Staphylococcus aureus'un vajinal kolonizasyonu ile bağlantılı ciddi bir bulaşıcı hastalıktır.

Daha önce yapılan bir çalışmada, süperantijenlerin, mukozal bariyerin epitel hücrelerinin kemokinler denilen sinyal molekülleri oluşturmasına neden olduğu gösterildi. Bu kemokinler, mukozal bariyerin bütünlüğünü bozan bağışıklık hücrelerini çekerek, süperantijenlerin ve sıklıkla bakterilerin kendilerine nüfuz etmelerine ve toksik şok sendromu dahil olmak üzere ciddi ve çoğu zaman ölümcül hastalıklara neden olmalarına izin verir.

CD40 ile Süperantijenler Bloke Edilebilir

Aynı araştırmacılar yaptıkları yeni bir çalışmada ise, insan vajinal epitel hücrelerini bir mukozal engel modeli olarak kullandılar. CD40 ve süperantijenlerin arasındaki etkileşimin bu hücrelerde kemokin üretimini tetiklediğini gösterdiler. CD40'ın CRISPR gen düzenlemesi kullanılarak hücrelerden çıkarılması, bakteriyel süperantijenlerin kemokinlerin üretimini tetiklemesini önledi. Buna karşılık, CD40'ı bu hücrelere geri yüklemek, süperantijenlerin kemokin üretimini tetikleme kabiliyetini geri kazandırdı.

Araştırmacılar, toksik şok sendromu toksin 1 (TSST-1), stafilokokal enterotoksin B ve Colmak üzere üç süperantijeni test ettiler. TSST-1 tüm menstrüel toksik şok sendromu vakalarından neden sorumlu olduğunu açıklayan en güçlü etkiyi üretti.

Araştırmacılar, bağışıklık aktivasyonunu önlemek için CD40 ve süperantijenlerin arasındaki etkileşimi bloke etmenin yollarını aradıklarını belirttiler. TSST-1'in CD40 ile etkileşiminin küçük moleküllü inhibitörlerinin tanımlanmasının, menstrüel TSS insidansını azaltmak için tamponlar ve menstrüel kaplar gibi tıbbi cihazlara katkı maddesi olarak işlev görmeleri için faydalı olabileceğini aktardılar.

Medikaynak Referanslar

Patrick M. Schlievert, Michael P. Cahill, Bruce S. Hostager, Amanda J. Brosnahan, Aloysius J. Klingelhutz, Francoise A. Gourronc, Gail A. Bishop, Donald Y. M. Leung. Staphylococcal Superantigens Stimulate Epithelial Cells through CD40 To Produce Chemokines. mBio, 2019; 10 (2).

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler