
Psikojenik ateş, yüksek vücut sıcaklığında kendini gösteren strese bağlı, psikosomatik bir durum olmakla birlikte duygusal olaylara veya kronik strese maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Kyushu Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Takakazu Oka psikosomatik tıpta uzmanlaşmış ve psikojenik ateşi olan hastaları tedavi etmektedir. Temperature dergisinde yayınlanan "Psikojenik ateş: psikolojik stresin klinik popülasyonda vücut sıcaklığını nasıl etkilediği" başlıklı makalesinde Dr. Oka, hastalığındaki araştırma ve klinik deneyimlerinden son bulgularını bizlere sunmaktadır. Arizona'daki St. Joseph Hastanesi ve Tıp Merkezi'nden Profesör ve aynı zamanda Temperature dergisinin Baş Editör’ü olan Andrej Romanovsky, bu durumun literatürde bilinmesine rağmen, dünyadaki sadece birkaç doktorun bunu inceleyip ve psikojenik ateşli hastaları tedavi ettiğini, bu yüzden Dr. Oka'yı eşsiz deneyimlerini paylaşmaya davet ettiklerini belirtiyor.
Psikojenik ateşi çok az doktorun inceleyip tedavi etmesi nedeniyle, etkilenen hasta sayısı tam olarak bilinmemektedir. Ancak Dr. Oka, mevcut vaka raporlarına ve kendi klinik uygulamalarına dayanarak bu durumun nispeten yaygın olduğunu bizlere aktarmakta ve özellikle akademik stres nedeniyle Japon öğrenciler arasında çok sayıda hasta gördüğünü belirtmektedir. Dr. Oka, birçok doktorun stresin vücut sıcaklığını nasıl etkileyebileceğini tam olarak anlamadığı için, psikojenik ateşi olan hastalara, devre dışı bırakma semptomları nedeniyle bilinmeyen bir neden tanısı koyduğunu belirtmektedir. Dr. Oka ayrıca hastalardan gelen şikayetlerin ateşin kendisinde, yüksek sıcaklıktan kaynaklanan semptomlar, stres semptomları ve hastanın muzdarip olabileceği psikiyatrik hastalıklardan kaynaklanan semptomlarla birlikte olduğunu açıklamaktadır. Dr. Oka, yüksek vücut ısısının, stres tarafından indüklenen veya şiddetlenen semptomlardan sadece biri olduğunu ve hastaların sadece ateşin tedavisi ile sıcaklıklarının normalleştirilmesini değil, tüm semptomların tedavi edilmesini istediklerini ifade etmektedir.
Psikojenik Ateş Terimi Yerine Fonksiyonel Hipertermi Kullanımının Önerilme Sebepleri
Hastalığın şu anda çeşitli tedavi seçenekleri mevcut olmasına karşın genel olarak, diğer stresle ilişkili hastalıkların tedavilerine benzerdir ve psikojenik ateşe özgü değildir. Ancak Dr. Oka, daha fazla araştırma yapıldıkça yakın gelecekte tedavide bir atılım olacağına inanmakta ve doktorların bile ateşin psikolojik stresten kaynaklandığına veya bununla ilişkili olduğuna inanmadıkları için son hayvan çalışmalarının doktorları bu patofizyolojinin farkında olmalarını sağladığını ifade etmiştir. Oka, geleneksel "psikojenik ateş" terimini kullanmak yerine, bu duruma "fonksiyonel hipertermi" demeyi önermiştir. "Fonksiyonel" kelimesinin kullanılması, bu hastaların damgalanmasını önleyecektir ve klinik bir ortamda, durumun tedavisinde iletilmesi önemli olan otonom sinir sisteminin hem stresle ilişkili patolojisini hem de işlev bozukluğunu ifade edecektir.
Takakazu Oka. Psychogenic fever: how psychological stress affects body temperature in the clinical population. Temperature, 6 November 2015
+ Tüm Referansları Göster