
Yapılan yeni bir araştırma, küçük çocukların fazla kilolu, düşük gelirli annelerinin, bir araştırmaya katıldıktan sonra daha az fast-food ve yüksek yağlı atıştırmalıklar yediğini çünkü araştırmacılar onlara ne yememeleri gerektiğini söylediği için değil, değerlendirilen yaşam tarzı müdahalesinin annelerin stresini azaltmaya yardımcı olduğu için olduğunu göstermiştir. Bilim insanları, 16 haftalık programın, stres yönetimi, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi teşvik ederek kilo alımını önlemeyi amaçladığını belirtmişlerdir. Oraya varmanın yöntemleri, zaman yönetimi ve önceliklendirme derslerine yerleştirilen basit adımlar olmakla birlikte bunların çoğu, çalışmaya katılanlar gibi annelerin yer aldığı bir dizi videoda gösterilmiştir. Araştırmanın baş yazarı ve Ohio Eyalet Üniversitesi'nde hemşirelik doçenti Mei-Wei Chang, videolarda kadınların ifadelerini kullandıklarını ve stres faktörleri hakkında farkındalık yaratmak için aileleriyle olan etkileşimlerini gösterdiklerini belirtmiştir. Chang, videoları izledikten sonra birçok müdahale katılımcısının, bu kadar stresli olduklarını ilk kez fark ettiklerini söylediiklerini ifade etmiştir. Chang, stresli bir hayat yaşadıkları için, bu kadınların çoğunun sabırsız hissettiklerinin, baş ve boyun ağrılarının ve uyumakta güçlük çekmelerinin farkında olduklarını ancak bunların stresin belirtileri olduğunu bilmediklerini de sözlerine eklemiştir. Çalışma verilerinin bir analizi, kadınların müdahaleye katıldıktan sonra algılanan stresi azaltmasının, yüksek yağlı ve hızlı yiyecek tüketimindeki nihai azalmayı etkileyen anahtar faktör olduğunu göstermiştir. Chang, bunun kadınların daha sağlıklı yemek istemediğinden olmadığını ifade etmiştir. Chang,stresi nasıl yöneteceğinizi bilmiyorsak, o zaman çok stresliyken ne yediğimizide çok önemsemediğimizi belirtmiştir. Araştırma, Nutrients dergisinin son sayısında yayınlanmıştır. Çalışmada, 18 ila 39 yaşları arasındaki fazla kilolu veya obez annelerden oluşan 338 katılımcının, düşük gelirli annelere ve 5 yaşına kadar olan çocuklara hizmet veren Kadınlar, Bebekler ve Çocuklar için Özel Ek Beslenme Programından (WIC) seçildiği bildirilmiştir. Programa uygun olanların yıllık hane gelirinin federal yoksulluk sınırının yüzde 185'ini geçmemesi gerektiği de belirtilmiştir.
Daha sağlıklı ve daha az stresli bir yaşam tarzı
Chang, bu kadınların muhtemelen strese neden olabilecek finansal zorluklar, köhne mahallelerde yaşamak, sık hareketler, istikrarsız romantik ilişkiler ve küçük çocuklarla dolu aileler gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldıklarını belirtmiştir. Bu popülasyonun doğumdan sonra 10 kilo veya daha fazla hamilelik kilosunu tutması ve ömür boyu obezite ve tekrar hamile kalırlarsa kendileri ve yeni bebekleri için potansiyel sorunları riske atması da yaygındır. Deneme sırasında, müdahale grubuna rastgele seçilen 212 katılımcının, kendileri gibi kadınların sağlıklı beslenme ve yemek hazırlama, streslerini yönetme ve fiziksel olarak aktif olma konusunda yazılı olmayan tanıklıklar verdiği toplam 10 video izledikleri bildirilmiştir. Katılımcılar ayrıca çalışma süresince 10 akran destek grubu telekonferansını aradıkları da belirtilmiştir. Chang ve meslektaşları daha önce, bir grup olarak, çalışmanın müdahale kolundaki kadınların, yaşam tarzı değişikliği hakkında basılı materyaller verilen bir karşılaştırma grubundaki kadınlara göre yağ tüketimini azaltma olasılığının daha yüksek olduğunu bildirmişlerdir. Bu yeni analiz, tek başına müdahalenin diyetteki bu değişikliği doğrudan etkilemediğini göstermiştir. Araştırmacılar, stresin bir aracı olarak potansiyel rolünü değerlendirdiklerinde, müdahalenin dolaylı etkisinin fast food dahil olmak üzere yüksek yağlı yiyeceklerin daha az tüketilmesiyle ilişkilendirilmişler. Stresi ölçen ölçekte 1 puanlık bir azalmanın, kadınların yüksek yağlı yiyecekleri ne sıklıkta yediklerinde yaklaşık %7'lik bir azalma ile bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmacılar müdahalenin, kadınlara neyi değiştirmeleri gerektiğini söylemek yerine daha sağlıklı ve daha az stresli bir yaşam tarzına nasıl ulaşabileceklerine dair örnekler göstermeye odaklandığını belirtmişlerdir.
Ohio State University, Stress reduction as a path to eating less fast food: Intervention's effect of lowering stresslinked to dietary improvement, ScienceDaily, 11 March 2021.
+ Tüm Referansları Göster