Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Diyabetin en yıkıcı komplikasyonlarından ve uzuv amputasyonunun önde gelen nedenlerinden biri olan kronik, iyileşmeyen yaralar her yıl milyonlarca insanı etkilemektedir. Bu yaraların karmaşık yapısı nedeniyle, uygun klinik tedavi de sınırlıdır.

UConn Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Mühendislik Okulu ile ortak bir bölüm olan biyomedikal mühendisliği ilk kez kablosuz kontrollü veya "akıllı" bir bandaj tasarladı; bağımsız dozajlama ile yaraya farklı ilaçları hassas bir şekilde iletebilen akıllı telefon boyutunda bir platform. Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden doçent Dr. Ali Tamayol ve araştırmacılar tarafından geliştirilen bu bandaj, kablosuz olarak kontrol edilebilen minyatür iğneler ile donatılmıştır ki bu ilaçların hastayı ziyaret etmeden bakım sağlayıcıları tarafından programlanmasına izin vermektedir. Tamayol, bunun tedavisi zor yaraların iyileşmesini kolaylaştırabilen gelişmiş bandajların mühendisliğinde önemli bir adım olduğunu ve bandajın sürekli değiştirilmesi gerekmediğini belirtti.

Yaranın iyileşmesi için gerekli süreçlerin çeşitliliği göz önüne alındığında, doku rejenerasyonunun farklı aşamalarında farklı ilaçlara ihtiyaç vardır. Giyilebilir bir cihaz olan bu bandaj, ilacı minimal invazivlikle sunabilmektedir. Platform ile sağlayıcı, minyatür iğneler aracılığıyla verilen çoklu ilaçların salınımını kablosuz olarak kontrol edebilmekle beraber bu iğneler, minimum ağrı ve iltihap ile yara yatağının daha derin katmanlarına nüfuz edebilmektedir. Bu yöntemin, ilaçların topikal uygulanmasına kıyasla yaranın kapanması ve saç büyümesi için daha etkili olduğu kanıtlanmıştır, ayrıca minimal invazivdir.

Akıllı Bandajlar Mevcut Yara Bakım Sistemlerinin Yerini Alabilir

Son zamanlarda Advanced Functional Materials dergisinde yayınlanan araştırma, önce hücreler üzerinde daha sonra tam kalınlıkta deri yaralanması olan diyabetik fareler üzerinde gerçekleştirildi. Bu teknoloji ile fareler tam iyileşme ve yara izi oluşumunda azalma belirtileri gösterdi. Bu sonuç bandajların diyabetik hayvanlarda yaranın iyileşme oranını ve kalitesini önemli ölçüde artırma yeteneğini göstermesini sağladı.

Bulgular, potansiyel olarak mevcut yara bakım sistemlerinin yerini alabilir ve kronik yaraların morbiditesini önemli ölçüde azaltabilir. Sonuç olarak bu da diyabetik yaraların tedavi şeklini değiştirir. Tamayol, kısa süre önce bu teknoloji için patent başvurusunda bulunmuş.

Medikaynak Referanslar

'Smart' bandages heal chronic wounds, University of Connecticut, 13 February 2020, ScienceDaily

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler