Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Çok zarif bir ifade olmasa da telefona gömülme (phub) o kadar yaygın hale geldi ki, özçekim, fotobombardıman ve KK (kaçırma korkusu) gibi konuyla alakalı diğer sosyal terimlerle birlikte sözlüğe girdi. Telefona gömülme, telefonla ilgilenip yanınızdaki kişiyi görmezden gelme eylemini tanımlar.

Georgia Üniversitesi'nden Jennifer Samp ve Oklahoma Üniversitesi'nden Juhyung Sun tarafından yapılan yeni araştırma, birisinin düzenli olarak telefona gömülmeye kapılıp kapılmamasının kişiliğine bağlı olduğunu gösteriyor.

Georgia Üniversitesi'nde başta lisans öğrencileri olmak üzere 472 kişiden toplanan verilere göre, en depresif, sosyal açıdan endişeli ve nevrotik olanlarda telefona gömülme eğilimi en yüksektir. Samp, Telefona gömülenler bir çeşit destek aramaya meyilliydi" diyor. "Kendinizden emin değilseniz veya yüksek kaygı duyuyorsanız, genellikle bir topluluktan destek ararsınız ve telefonun devreye girdiği yer de burasıdır diyor.

Samp, bir yere kadar kaçırma korkusunun da olaya katıldığını söylüyor. Destek için bir topluluğa yöneliyorsanız, dijital sosyal bağlantılar kişisel arkadaşlıklardan bile daha önemli hale gelebilir, bu nedenle onlardan kopmak istemezsiniz.

Telefona gömülmenin uzun vadeli etkilerini henüz bilmiyoruz, ancak bu araştırmaya ve konuyla ilgili diğer çalışmalara göre, ilişkilerimize zarar veriyor gibi görünüyor. Tıpkı telefona gömülmenin daha önce çiftler arasındaki ilişki memnuniyetini azalttığının gösterilmesi gibi, bu yeni çalışmada arkadaşlarla olan ilişkiye aynı şekilde zarar verdiğini buldu.

Sonsuza Kadar Mutluluk Bilimi’nin yazarı Ty Tashiro, "insanlar bir konuşmada duyulduklarını hissetmek istiyorlar ve bu gerçekleşmediğinde bu ilişkiden daha az tatmin oluyorlar." diyor ve soru sorma, göz teması kurma ve sohbete katılmanın psikologların "yaklaşma motivasyonları" dediği şeyler olduğunu, telefona gömülmek gibi "kaçınma motivasyonlarının" ise potansiyel olarak rahatsız edici, yüz yüze sosyal etkileşimlerden kaçınmaya yönelik olduğunu söylüyor.

Madalyonun diğer yüzünde ise, uyumluluk kişilik özelliğine yüksek puan verenlerin, telefona gömülenlerden olma olasılığının yüksek olması var. Tashiro, "uzlaşılabilirliği yüksek olan insanlar, sosyal etkileşimler konusunda daha az benmerkezcidir, bu yüzden kaba ya da empatik olmayan davranışlardan kaçınmak istemeleri şaşırtıcı değildir" diyor.

Tashiro, pandemi sırasında birçok kişinin yaşadığı sosyal izolasyon ve dijital iletişimdeki artıştan dolayı, telefona gömülmenin daha yaygın hale gelebileceğini söylüyor. Yine de telefona gömülmedeki artış muhtemelen kalıcı olmayacaktır. "Hepimiz sosyal olarak biraz paslandık, ama üstesinden geleceğiz" diyor.

Medikaynak Referanslar

Behaviour & Information Technology, DOI: 10.1080/0144929X.2021.1943711

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler