
Her yıl, tüm dünyada milyonlarca BT ve MRG taraması yapılır. Tarayıcılar genellikle dahili bir ağda yönetilir, merkezi bir sunucu görüntüleri alıp radyoloji departmanı tarafından analiz için hazır halde tutar. Ancak, internete bağlı olmayan ağlar da dışarıdan saldırılara açıktır. İsrail'de yapılan yeni bir çalışma, bir dış saldırganın hasta taramalarını elde etme ve manipüle etmesinin ne kadar kolay olduğunu gösterdi. Çalışmada gerçekte tam tersi olmasına rağmen uzmanlar hastada kanserin mevcut olduğunu veya olmadığı konusunda kandırılabildi.
Bu çalışmadaki araştırmacılar, hastanın akciğerlerinin BT taramasından kanserli nodülleri çıkarabilen veya sağlıklı akciğer görüntülerine kanserli nodüller yerleştirebilecek yapay bir zeka modeli oluşturmak için makine öğrenme tekniklerini kullandı. Üç radyologdan oluşan bir takım, değiştirilmiş görüntüleri test ettiler. Kanserli nodüllerin alındığı taramalarda radyologlar hastaların %94'ünde hastaya sağlıklı tanı koymuşlardı. Tümörlerin yerleştirildiği taramalar için, vakaların %99'unda hastaya kanser tanısı koydular. Radyologlar daha sonra aldıkları bir sonraki tarama dizisinin sahte görüntüler içereceği konusunda uyarıldı, ancak yine de kanserli nodüllerin çıkarıldığı ve nodüllerin eklendiği taramaların %87'sinde yanlış tanı koymaya devam ettiler.
Güvenlik Açıkları Göz Ardı Edilmemeli
Bu çalışma, bu tür kötü amaçlı bir yazılımın nasıl bilgisayarlara bulaşabileceği sorusunu gündeme getirmektedir. Bu konuyu araştırmak isteyen bir araştırmacı bir hastanede (hastane yöneticilerinin izniyle) gizli bir çalışma yaptı. Mesai saatleri sonrası radyoloji bölümüne gizlice giren araştırmacı, hastane içi kapalı ağda iletilen tüm verilerin engellemesini sağlayacak bir cihazı ağa bağladı. Araştırmacı görevini etkileyici bir şekilde 30 saniyede tamamladı. Makine öğrenimi günümüzde herkes tarafından kolayca erişilebilir bir teknolojidir ve neredeyse tak ve çalıştır kadar kolaydır. Her ne kadar bu deney kanserle ile ilgili olsa da, başka hastalıklar için de söz konusu olabileceği için kapsamlıca ele alınması gerekli. Sistem güvenliği bir hastanın takip taramaları, hastalığın seyri ve tedavi süreçlerini etkileme riski taşıyan güvenlik açıklarının yönetimi konusunda büyük bir öneme sahip.
Uzmanlar günümüzde her şeyin gittikçe daha fazla birbiri ile bağlantı kurduğunu ve tıbbi kayıt ve verilerin içsel bir finansal değere sahip olduğunu belirtiyorlar. Bu durum da sağlık hizmetleri açısından güvenliğin önemini ortaya koymakta. Bu yüzden hastanelerin de çoğu işletmenin uyguladığı standart, geleneksel güvenlik politikalarını izlemeye başlaması gerekiyor. Bu aşamada, uzmanlara göre, temel bir güvenlik seviyesi sağlamak bile önemli bir gelişme olacaktır. Temel önlemlerin alınması bile hastaneleri birçok zorluğa karşı gerçekten koruyabilir. Araştırmacılar, hastanelerin şu anki bilgisayar sisteminlerinin daha güvenli olması gerektiğini belirttiler.
Talha Burki The dangers of the digital age www.thelancet.com/digital-health Vol 1 June 2019
+ Tüm Referansları Göster