Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Doktorlar hastalarına yardım etmeye isteklidir. Ancak bunu yaparken, "zor ama doğru seçimi" yapmanın gerekli olduğu bir zaman gelebilir. 53 yaşındaki telekomünikasyon analisti olan bir hasta, bir dahiliye uzmanını ziyaret etmeye başladı ve o günden 22 yıl önce alerji, cilt endişeleri ve pterjium cerrahisi hastalık geçmişi verdi. Dahiliye uzmanı hastanın gözleriyle ilgili şikayetleri nedeniyle, onu bir göz doktoruna yönlendirdi. Göz doktoru sağ gözde tekrarlayan pterjium tanısı koydu ve 2 ay sonra pterjium cerrahisi yaptı. Göz doktoru, ameliyattan sonra difluprednat göz damlası reçete etti ve ameliyattan 7 hafta sonra tekrar ziyarette tekrar reçete yazdı. Bu reçetede 1 hafta sonra ilacı azaltma ve 2 hafta sonra antienflamatuar steroidi kesmesi için talimatlar vardı. Ameliyattan 2 ay sonra dahiliye uzmanına yapılan bir ziyarette, hasta kronik kulak ağrısından şikâyet etti ve KBB'ye sevk edilmesini istedi. Göz ameliyatından dört ay sonra, hasta tekrar dahiliye uzmanını ziyaret etti. Hasta dahiliye uzmanına sigorta sorunları nedeniyle göz doktoruna gidemeyeceğini söyledi. Dahiliye uzmanına, difluprednatın ağrı için çok işe yaradığını, steroid olmayan antienflamatuar ilaçların işe yaramadığını söyledi. Dahiliye uzmanından göz doktorunu tekrar görebilene kadar kullanabilmesi için difluprednat reçetesi istedi.

Reçete Yazmadan Önce İşbirliği Gerekir

Dahiliye uzmanı göz muayenesi yaptı ve bilateral oküler ağrı ve konjunktivit tanısı koydu. Oftalmik kortikosteroidlerin risklerini ve yararlarını açıkladı. Difluprednat için 1 haftalık bir reçete yazdı ve hastadan kendisine ulaştırması için göz doktorundan kayıtlarını almasını istedi. Yedi hafta sonra hasta sağ kulak ağrısından şikayetçi ve farklı bir tedavi arayışıyla dahiliye hekimine döndü. Hasta, göz doktorundan memnun olmadığını ve sigortası değiştikten sonra yeni göz doktoru arayacağını bildirdi. Muayenede, dahiliye uzmanı her iki gözde konjonktivanın vasküleritesinde hafif bir artış olduğunu; ancak büyüme, lezyon, pitozis veya akıntı olmadığını kaydetti. Birkaç ay sonra (ameliyattan yaklaşık 11 ay sonra), hasta tekrar sağ kulakta otitis media ve gözde pterjiyum tanısı koyan dahiliye uzmanını ziyaret etti. Dahiliye uzmanı hastaya sefdinir verdi ve en kısa zamanda bir KBB uzmanının durumunu izlemesini önerdi. Ayrıca hastaya göz rahatsızlığı için bir göz doktoru ile en kısa zamanda görüşmesini ve 1 hafta içinde tekrar kontrol için ona dönmesini söyledi. Dahiliye uzmanı riskleri ve yararları tartıştıktan sonra başka bir metilprednizolon paketi reçetesi yazdı. Bir hafta sonra hastanın tekrar ziyaretinde, dahiliye uzmanı hastaya iki adet difluprednat reçetesi verdi. Dokuz hafta sonra hasta, hasta daha önceki göz doktoru tarafından muayene edildi ve sağ gözde steroid kaynaklı glokom tanısı koyuldu. 3 hafta dahiliyede tekrar ziyaret edildikten sonra olası bir rotator manşet yaralanması ve kulak kontrolü için gelen hasta, yeni bir göz doktorunun kendisine sağ gözünde veya glokomunda optik sinir hasarı olabileceğini söylediğini iletti. Dahiliye uzmanının planı hastanın eski göz doktorundan ve mevcut göz doktorundan kayıtları almaktı. "Artık oral veya oftalmik kortikosteroid yok" diyerek, dahiliye uzmanı hastayı omuz için fizik tedaviye ve kronik kulak ağrısı için KBB'ye yönlendirdi. Hastaya 2 hafta içinde tekrar kontrol için ofise dönmesini söyledi. O yılın ilerleyen dönemlerinde, dahiliye uzmanı hastayı katarakt ameliyatı için yönlendirdi. Hastanın göz doktorlarından kayıtları hala gelmedi. Dahiliye uzmanına karşı müteakip bir davada, hasta, dahiliye uzmanının uygunsuz bir şekilde difluprednat reçetesi verdiğini, optik sinir hasarına ve glokomunda hasara neden olduğunu ve gelecekte ek tedavi gerektiren hasarlara neden olduğunu belirtti. Dava taraflar arasında anlaşma ile çözüldü.

Dahiliye uzmanları kendilerini diğer branş uzmanları tarafından yürütülen tıbbi bakımın ortasına çekilmiş bulabilirler. Bu uzmanlarla koordinasyon çok önemlidir ve dahiliye uzmanının tam olarak tanımayacağı bir ilaç durumunda, hastanın sadece orijinal reçete yazan hekimden o ilacı yeniden istemesi konusunda ısrarcı olması, hastaya genel olarak yardım etmenin en iyi yolu olabilir.

Medikaynak Referanslar

Gordon T. Ownby. Malpractice Case: Care Coordination Requires Action, Not Just Words - Medscape - Sep 24, 2019.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler