
Toxoplasma gondii zorunlu intraselüler bir parazittir, yayılmak için bağışıklık sisteminin hücrelerini kullanır. T. gondii enfeksiyonunda, γ-aminobütirik asit (GABA) / GABAA reseptör sinyali, bilinmeyen sinyal iletim yolakları ile dendritik hücrelerde (DC'ler) aşırı migrasyon fenotipi tetikler. Küresel insan nüfusunun yüzde 30-50'sinin taşıyıcı olduğu tahmin edilmektedir. Kediler parazitlerin ana konakçılarıdır, ancak enfeksiyon da insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlar arasında da yayılır. Daha önce yapılan çalışmalarda, parazitin, enfekte farelerin beynini etkilediğini ve böylece farelerin kedi korkusunu kaybettiklerini ve hatta kedi kokusunun onlar için çekici hale geldiğini ve böylece onları kolay bir av haline getirdiğini gösterdi. Farenin bir kedi tarafından yenmesini sağlamak parazitin ilerlemesine yol açar. Toksoplazmozis, bağışıklık sistemi zayıf olan ve doğmamış fetusların yaşamını tehdit eder, ancak sağlıklı bireylerde hafif semptomlara neden olur. Bununla birlikte, şizofreni, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi zihinsel hastalıkların Toxoplasma gondii taşıyıcısı olan insanlarda daha sık görüldüğünü gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Parazitin agresif veya riskli davranışları etkileyebileceğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.
Kalsiyum Reseptörü Üzerinden Kontrol
Stockholm Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, parazitin kontrolü nasıl eline aldığını ve bağışık hücrelerin vücuda yayılmaları için nasıl zorladıklarını ve nihayetinde beyne ulaştıklarını anlamaya amaçlayan bir çalışma yaptılar. Araştırmacılar daha önce, Toksoplazma’nın, nörotransmitter GABA salınımını indükleyerek ve GABAerjik sinyal yolaklarını aktive ederek dendritik hücrelerin göç mekanizmalarını ele geçirdiği ve böylece enfekte dendritik hücrelerin in vitro ve in vivo olarak aşırı migrasyon yapmasını sağladığını göstermişlerdi. Bu çalışmada ise, sinyal molekülü kalsiyumun bu migratif aktivasyon için merkezi bir rol oynadığını ve bu sinyal iletiminin, voltaj kapılı kalsiyum kanalının bir alt tipi (Ca v1.3) aracılığıyla yönetildiğini gösterdiler. Fonksiyonel olarak Ca v1.3 kanallarını dendritik hücrelerin göç ettirilmesine neden olan kalsiyum sinyalleme ekseninde şimdiye kadar karakterize edilmemiş haliyle karıştırmaktadır.
Araştırmacılar, bağışıklık hücreleri üzerinde yeni bir kalsiyum reseptörü bulduklarını ve hücrenin taşınması için parazitin emirlerini almak için bir posta kutusu görevi gördüğünü, DC'lerde kalsiyum (Ca2 +) sinyalizasyonunun T. gondii kaynaklı DC hipermotilitesi ve in vitro göçü için vazgeçilmez olduğunu gösterdiklerini belirttiler. Araştırmacılar ayrıca sinyalin, antihipertansifler tarafından engellenebileceğini de aktardılar. Farelere antihipertansif verdiklerinde parazit yayılımının engellendiğine dikkat çektiler.
Sachie Kanatani, Jonas M. Fuks, Einar B. Olafsson, Linda Westermark, Benedict Chambers, Manuel Varas-Godoy, Per Uhlén, Antonio Barragan. Voltage-dependent calcium channel signaling mediates GABAA receptor-induced migratory activation of dendritic cells infected by Toxoplasma gondii. PLOS Pathogens, 2017; 13 (12): e1006739
+ Tüm Referansları Göster