
Avustralya'da birden fazla kuruma bağlı bir araştırma ekibi, dünyadaki herkes her gün en az iki fincan kahve içerse, dünyanın karaciğer kanserinden yüz binlerce daha az ölüm göreceğini keşfetti. Grup, Alimentary Pharmacology and Therapeutics dergisinde yayınlanan makalesinde, sayılarını hesaplamayı anlatıyor ve neden hükümetlerin insanları daha fazla kahve içmeye teşvik etmeye başlaması gerektiğine inandıklarını açıklıyor.
Son birkaç yılda yapılan çok sayıda araştırma, kahve içmenin düzenli olarak tüketilmesi halinde birçok sağlık yararı olabileceğini göstermiştir. Öne çıkan bu faydalardan biri, karaciğer kanseri gelişme riskinin azalmasıdır. Bu çabayı gösteren araştırmacılar, bu araştırmanın sonuçlarının, günde iki veya üç fincan kahve içmenin, bir kişinin hastalığa yakalanma riskini %38 ve hastalıktan ölme riskini %46 azaltabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Bir kişi tüketimini günde dört veya daha fazla bardağa çıkardığında, risk azalması %41 ve ölme şansı %71 daha az. Bu yeni çabada araştırmacılar, dünyadaki tüm kahve içmeyenlerin her gün iki veya dört fincan kahve tüketmeye başlaması durumunda ne olacağını merak ettiler.
Araştırmacılar bunu öğrenmek için, Global Hastalık Yükü 2016 veri setindeki verileri çıkarıp incelediler ve karaciğer kanseri ile ilgili istatistikleri filtrelediler. O yıl için karaciğer kanserinden 1.240.201 ölüm listelendiğini buldular. Araştırmacılar daha sonra kahve içme istatistiklerini aldılar ve her iki veri setini de kahve içmek ve karaciğer kanserindeki azalmalar arasındaki bağlantıları gösteren bir modele ekledi. Model, 2016 yılında dünyadaki herkes günde iki fincan kahve içmiş olsaydı, karaciğer kanserinden 452.861 daha az ölüm olacağını gösterdi. Ve eğer herkes dört bardak içmiş olsaydı, 723.287 daha az ölüm olurdu. Araştırmacılar, hükümetlerin ve sağlık kurumlarının karaciğer kanseri oranlarını düşürmenin bir yolu olarak kahve tüketimini teşvik etmeye başlaması gerektiğine inanıyorlar.
Paul Gow et al. Estimates of the global reduction in liver disease-related mortality with increased coffee consumption: an analysis of the Global Burden of Disease Dataset, Alimentary Pharmacology & Therapeutics (2020). DOI: 10.1111/apt.16020
+ Tüm Referansları Göster