
Şişkinlik, irritabl bağırsak sendromuna sahip olanların %90'ından fazlası dahil olmak üzere, Amerikalıların üçte birini etkilemektedir. Laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, ince bağırsakta artmış bakteriyel büyüme, enfeksiyon veya diğer birçok durum şişkinliğe neden olabilir. Sindirim sırasında bağırsak bakterinin lifleri parçaladığında ortaya çıkan aşırı gaz ağrıya neden olur. Yemek sonrası hissedilen şişkinlikten, genellikle yüksek lifli yiyecekler sorumlu tutulmaktadır. Bununla birlikte gerçek neden bu olmayabilir.
Aşırı gaz ve şişkinlikten kaçınmaya yardımcı olmak için fiziksel aktiviteyi arttırmak; fast food, dondurulmuş yemekler, abur cubur ve kızarmış yiyecekler gibi yüksek oranda işlenmiş yiyecekleri sınırlamak; sıvı alımını arttırmak ve gazlı içeceklerden kaçınmak; sebze, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek ve bunları küçük porsiyonlarda arttırmak gibi öneriler mevcuttur.
Farelerdeki çalışmalar, diyet tuzunun bağırsak bakterilerinin yapısını değiştirebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, tuzun şişkinliğe tam olarak nasıl bir katkısı olduğu belli değildir.
Yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar, sıvı tutulumunun anahtar olabileceğinden şüphelendiler. Daha fazla tuz yemenin, su tutulmasını arttırabileceğini ve sindirimi daha az verimli hale getirebileceğini, bunun da gaz ve şişkinliğe neden olabileceğini düşündüler. 1990'ların sonlarında Hipertansiyon-Sodyum'u Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları (DASH-Sodyum) olarak bilinen büyük bir klinik araştırmadan elde edilen verilere baktılar.
Tuz Alımı Azaltılırsa Şişkinlik De Azalıyor
Bu araştırmada, yağ bakımdan düşük ve lif, meyve, fındık ve sebzelerden yüksek içerikli DASH diyeti, düşük lifli bir beslenme rejimi ile karşılaştırıldı. Araştırmanın amacı, tuz ve diğer faktörlerin yüksek tansiyonu nasıl etkilediğini öğrenmekti.
Araştırmacılar, yüksek lifli diyeti tüketenlerin yaklaşık %41'inin şişkinlik bildirdiğini ve erkeklerin kadınlardan daha büyük bir problem yaşadığını tespit ettiler. Tuz oranı yüksek diyetler şişkinlik olasılığını %27 arttırdı. Her iki diyette de, sodyum alımının azaltılmasının şişkinlik semptomlarını azalttığı görüldü.
Araştırmacılar, diyette sodyumu azaltmanın, şişkinlik belirtilerini azaltmak için önemli bir diyet müdahalesi olabileceğini ve sağlıklı yüksek lifli diyetlere uyumu arttırmak için kullanılabileceğini belirttiler. Sodyum azaltmanın gazı önlemenin etkili bir yolu olabileceği ve insanların sağlıklı, yüksek lifli bir beslenme rejimi sürdürmelerine yardımcı olabileceğini aktardılar.
Steven Reinberg. Often Feel Bloated? One Ingredient May Be to Blame, HealthDay 2019.
+ Tüm Referansları Göster