
Radyoloji dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, 3-D mamografi olarak da bilinen dijital meme tomosentezinin (DBT) kullanımı, anormal bir mamogramı takiben kanserli olmayan bir lezyon için meme biyopsisi yapılan kadınların sayısını önemli ölçüde azaltabilir.
Memenin iki X-ışını görüntüsünü yukarıdan aşağıya ve sağdan sola yakalayan standart veya tam alanlı dijital mamografiden (FFDM) farklı olarak, DBT 3-D'de sentezlenen farklı açılardan çoklu görüntüleri yakalar.
Gereksiz Biyopsi Yapılmasının Önüne Geçme
Seacroft Hastanesinde meme görüntüleme ve meme kanseri klinik direktörü ve baş araştırmacı Nisha Sharma, "DBT ile alınan göğsün ince kesit görüntüler, sıklıkla kansere neden olan anomalilerin kaçırılmasının ve meme kanseri olma olasılığı düşük anomaliler için de hastaların gereksiz tetkik ve biyopsi için çağırılmalarının önüne geçiyor." dedi.
Tek merkezli prospektif çalışma, 2015-2016 yılları arasında Seacroft Hastanesinde İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti Meme Tarama Programı (NHSBSP) aracılığıyla tarama FFDM veya tarama MRG'si olan 30.933 kadını içeriyordu. Kadınlar, meme taramalarının ilk altı haftasında ayrıca DBT için çağırıldılar.
Çalışma grubundaki 1.470 kadın, gözlemlenen herhangi bir anormalliği değerlendirmek için ileri görüntüleme yapılmak üzere çağrıldı. Elemelerden sonra 827 kadından oluşan son bir çalışma grubu (ortalama yaş 56,7 yıl) 571 biyopsiye ihtiyaç duyuyordu, bu da %69'luk bir biyopsi oranı demekti. Biyopsi, 142 kanser tespit etti. Yapılan biyopsilerin 429'unda, tarama mamografisinde tespit edilen şüpheli lezyon %75'lik bir biyopsi oranı için iyi huylu olarak bulundu, yani kanserli değildi.
Araştırmacılar, 3 boyutlu görüntülerin biyopsi önerisini etkileyip etkilemeyeceğini belirlemek için orijinal FFDM tarama sonuçlarına körlenmiş DBT görüntülerini okudular. DBT görüntülemesinin dahil edilmesi, geri çağrılan kadınlara uygulanan biyopsilerin sayısını 571'den 298'e düşürürken, 142 kanseri de tespit edip %36'lık bir biyopsi oranıyla ve %52'lik iyi huylu bulunan bir biyopsi orana düşürdü.
Dr. Sharma, "DBT, mamografik bir anormalliğin biyopsi gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesinde, okuyucunun okumadaki güveninin arttırılmasını sağlar ve gerçekleştirilen biyopsilerin sayısında düşüşe yol açar." diyerek ekledi: "Çalışmamız, DBT'nin mamografik anormalliklerin tanısal çalışmasına yardımcı olabileceğini ve kanser tespit oranında herhangi bir azalma olmaksızın daha az sayıda yanlış pozitif biyopsiyle hastalara verilebilecek muhtemel zararı azaltabileceğini doğrulamaktadır."
Nisha Sharma, Michelle McMahon, Isobel Haigh, Yan Chen, Barbara J. G. Dall. The Potential Impact of Digital Breast Tomosynthesis on the Benign Biopsy Rate in Women Recalled within the UK Breast Screening Programme. Radiology, 2019; 180809 DOI: 10.1148/radiol.2019180809
+ Tüm Referansları Göster