
Pek çok bilim insanı tarafından COVID-19'a karşı en etkili kalkan olarak görülen maskenin başka bir faydası olabilir mi? Bazı araştırmacılar, maskelerin kullanıcıları daha küçük, daha az zararlı dozlarda hastalıklara maruz bıraktıklarına ve bu da bir bağışıklık tepkisini tetiklediklerine inanıyor.Bu henüz kanıtlanmamış teori, aşıyı beklerken maskelerin insanları aşılamaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Tıbbi olmayan kumaşlar veya tek kullanımlık maskeler, özellikle enfekte insanların yeni koronavirüsü yaymasını önlemeye yardımcı olmak için dünya çapında önerildi.
Prestijli New England Journal of Medicine'de (NEJM) yayınlanan yakın tarihli bir makaleye göre maskeler, tam koruma sağlamasalar da, kullanıcı tarafından solunan virüs miktarını potansiyel olarak azaltabilir.
California San Francisco Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan yazarlardan biri olan Monica Gandhi AFP'ye, "Vücudunuza virüs dozu (veya aşılaması) ne kadar yüksek olursa, o kadar çok hasta olursunuz" dedi. "Maskelerin soluduğunuz virüs dozunu düşürdüğünü ve böylece asemptomatik enfeksiyon oranlarını artırdığını düşünüyoruz."
UCSF-Gladstone AIDS Araştırma Merkezi direktörü Gandhi, asemptomatik enfeksiyonun, COVID-19'a karşı etkili olabilecek bir tür beyaz kan hücresi olan T lenfositlerinden gelen güçlü bir bağışıklık tepkisine bağlı olduğunu söyledi.
"Maskelerin bize biraz bağışıklık kazandırarak aşıya bir çeşit 'köprü' görevi görebileceğini düşünüyoruz" dedi ve araştırmacıların teoriyi denemek ve test etmek için birkaç çalışma başlattığını da sözlerine ekledi.
Çalışmalar, belirli şehirlerde maske gerekliliğinin oradaki hastalığın şiddetini azaltıp azaltmadığını araştırmayı içeriyor. Ayrıca, maskelerin her yerde olduğu ancak çok az kısıtlamanın olduğu Tayvan'daki antikor çalışmalarına da bakıyorlar.
Paris'teki Institut Pasteur'de tıbbi araştırma direktörü Bruno Hoen AFP'ye, "Elbette, bu hala bir teori, ancak lehine birçok argüman var," dedi. Başta sağlık yetkilileri tarafından gereksiz görülen "maske kullanımına farklı bir bakış atmamız gerektiğini söyledi. Bugün, enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmaları yaygın olarak önerilmektedir.
Çiçek Hastalığı ve Variolasyon
Bu teori, aşıların ortaya çıkmasından önce insanlara hafif bir hastalık vermeyi içeren ve onları bir hastalığın daha ciddi formlarına karşı aşılamaya çalışan ilkel bir teknik olan "variolasyonu" yankılamaktadır.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, Asya'da erken dönem variolasyonu, çiçek hastalarının kurutulmuş kabuklarını sağlıklı insanların burunlarına kadar üflemek anlamına geliyordu. 18. yüzyılda Avrupa ve Amerika'ya ulaştığında, bazen hastayı öldüren uygulama genellikle derinin altına çiçek hastalığının sokulmasını içeriyordu.
NEJM makalesi, küçük dozlarda virüse maruz kalmanın bağışıklığı artırdığı fikrine paralellik gösteriyor. Avustralya Curtin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Rektör Yardımcısı Archie Clements AFP'ye verdiği demeçte, "Makul bir hipotezi olan ilginç bir teori" dedi.
Çekinceler de Mevcut
New York'taki Columbia Üniversitesi'nde virolog olan Angela Rasmussen, "bunun iyi bir fikir olduğu konusunda oldukça şüpheci" olduğunu söyledi.
Daha düşük bir virüs dozunun daha hafif bir hastalık anlamına gelip gelmediğini henüz bilmediğimizi belirtti. Maskelerin virüse maruz kalmayı azaltıp azaltmadığını bilmiyoruz, Twitter'da yaptığı açıklamada, bağışıklık süresinin ve seviyesinin hala tam olarak anlaşılmadığını ekledi.
"Bu ilginç bir fikir, ancak maskelerin insanları SARS-CoV-2'ye karşı 'çeşitlendirmek' için bir araç olarak kullanılması gerektiğini söyleyemeyecek kadar çok bilinmeyen var," diye ekledi. Bu soruları yanıtlamanın en önemli engellerinden biri, UCSF araştırmacılarının hipotezini test etmenin zor olmasıdır.
Gandhi, "İnsanlarda altın standart yöntemler (deneysel tasarım) kullanan böyle bir hipotezin, insanları kasıtlı olarak virüse maruz bırakamayacağımız göz önüne alındığında asla kanıtlanamayacağı doğrudur" dedi.
Ancak, Hong Kong'da hamsterler üzerinde yapılan araştırmalar da dahil olmak üzere bazı çalışmaların faydalı olduğunu söyledi. Bilim adamları, enfekte kemirgenlerin ve sağlıklı olanların kafesleri arasına bir tane yerleştirerek maske takmayı simüle ettiler.
Hamsterlerin "maskeli" olsalar COVID-19'u yakalama olasılıklarının daha düşük olduğunu ve yakalasalar bile semptomlarının daha hafif olduğunu buldular. Ayrıca birkaç tesadüfi gerçek dünya deneyi de yapıldı.
Başka bir durumda, Mart ayı ortasında Arjantin'den ayrılan bir yolcu gemisinde, ilk enfeksiyon belirtisinin ardından gemideki herkese cerrahi maskeler verildi. Araştırmacılar virüsü yakalayanların yüzde 81'inin asemptomatik olduğunu buldu ve Gandhi maskelerin sistematik olarak takılmadığı diğer gemilerdeki yaklaşık yüzde 40 ile karşılaştırıldığını söyledi.
"Do Masks Help Boost COVID Immunity?". Medicalxpress.Com, 2020, https://medicalxpress.com/news/2020-09-masks-boost-covid-immunity.html. Accessed 16 Oct 2020.
+ Tüm Referansları Göster