Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Neden uyuyoruz sorunun cevabı, uykunun ana rolünün yaklaşık iki buçuk yaşında değiştiğini öne süren araştırmaya göre, kişinin yaşına bağlı olabileceğinde gizli olabilir. Yeni doğan bebekler uyurken çok zaman harcarlar ve bu yaşlandıkça giderek azalmaktadır. Beyin geliştikçe uykunun neden değiştiğini öğrenmek için Los Angeles, California Üniversitesi'nden Van Savage ve meslektaşları, farklı yaş gruplarında beyin aktivitesi, boyutu ve uyku süresi hakkında yayınlanmış veriler toplamış ve bu bilgileri, biz büyüdükçe bu farklı yönlerin nasıl değişmesinin beklenebileceğine dair bir model oluşturmak için kullandıklarını belirtmişlerdir. Yapılan bu çalışma araştırmacıların, çeşitli fikirleri test etmek için farklı rakamları değiştirmelerine izin vermiştir. Örneğin, beyin hızlı göz hareketini (REM) uykusu sırasında öğreniyorsa bu REM uykusu süresinin beyin gelişimi yönleriyle bağlantılı olduğu ve daha sonra yayınlanan bulgulara göre test edilebileceği yönünde bir tahmine yol açmaktadır. Grup, öğrenme ile ilişkili beyin süreçlerinin çoğunun REM uykusu sırasında gerçekleştiğini ve bunun, yetişkinlerden çok daha fazla REM uykusu alan genç bebeklerde uykunun en önemli işlevi gibi göründüğünü bulduklarını bildirmişlerdir. Ancak araştırmacılar küçük çocuklarda ani bir değişim var gibi göründüğünü belirtmişlerdir.

Uykunun temelde beyni öğrenmek ve büyümek için yeniden yapılandırması

Savage, iki buçuk yaştan önce, uykunun temelde beyni öğrenmek ve büyümek için yeniden yapılandırmakla ilgili olduğunu ifade etmiştir. Ancak bu yaştan sonra, uykunun ana işlevi beyindeki herhangi bir hasarı onarmak gibi görünmektedir. Ani değişikliği suyun buza dönüşmesine benzeten Savage, bunun bu kadar keskin bir geçiş noktası olmasına şaşırdığını belirtmiştir. Washington Eyalet Üniversitesi'nden Marcos Frank, bu zamanlarda gerçekleşen tonlarca başka şey olduğunu, örneğin, çocukların gece boyunca daha uzun süre uyumaya başladıklarının bu yaş civarında olduğunu ve görme ve dil de dahil olmak üzere birden fazla sistemin gelişim yolunda ilerlediğini belirtmiştir. Massachusetts Amherst Üniversitesi'nden Rebecca Spencer, beynin 'inşa et, inşa et, inşa et' çağından 'honlama ve temizleme' çağına geçtiğini bildiklerini belirtmiş ve sinirsel devre açısından nicelikten çok nitelikle ilgili hale geldiğini ifade etmiş, ancak, çocukların beyinlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini inceleyerek bulguların doğrulanması gerektiğini de sözlerine eklemiştir.

Medikaynak Referanslar

Jessica Hamzelou, The purpose of sleep appears to change when we are toddlers, 18 September 2020, Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aba0398

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler