
Hipotalamus büyüme, gelişme, üreme ve metabolizma gibi önemli süreçleri düzenlemektedir. Daha önce hipotalamusun yaşlanmayı kontrol etmede rolü olduğu öne sürülse de, sorumlu mekanizmalar belirsizliğini korumaktadır. Albert Einstein Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, yaptıkları çalışmada hipotalamustaki kök hücrelerin, vücutta yaşlanmanın ne kadar hızlı meydana geleceğini kontrol ettiği konusunda bulgular elde ettiler. Hipotalamusta, yeni beyin nöronlarının oluşumundan sorumlu olan, yetişkin sinir kök hücrelerinin küçük bir popülasyonunun yaşlanmayı kontrol ettiğini tespit ettiler. Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları çalışmanın, yaşla ilişkili hastalıklardan kurtulmak ve ömrü uzatmak için yeni stratejilere yol açabileceğini düşünüyorlar.
Farelerde yaşlanmanın bu hipotalamik hücrelerin önemli bir kaybıyla başladığını ve bu kayıpların etkilerinin geri döndürülemez olmadığını da keşfettiler. Bu kök hücreleri ya da ürettikleri molekülleri yenileyerek vücudun yaşlanmasının çeşitli yönlerini yavaşlatmak ve hatta tersine çevirmenin mümkün olduğunu düşündüler. Araştırmacılar sağlıklı farelerde hipotalamik kök hücrelerin sayısının, hayvanlarda yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkışından birkaç ay önce, yaklaşık 10 aylık bir zamana geldiklerinde, azalmaya başladığını ve yaşlılıkta (farelerde yaklaşık iki yaş) bu hücrelerin çoğunun yok olduğunu gözlemlediler. Kök hücrelerin bu aşamalı kaybının gerçekten yaşlanmaya neden olup olmadığını ve yaşlanmanın sadece bununla bağlantılı olup olmadığını öğrenmek için, hipotalamik kök hücrelerini seçici olarak bozdukları orta yaşlı farelerde, kontrol farelerine kıyasla yaşlanmanın büyük ölçüde hızlandığını ve daha erken öldüklerini gördüler.
Araştırmacılar hipotalamik kök hücrelerin, yaşlanma karşıtı etkilerini, mikroRNA'lar (miRNA) adı verilen molekülleri serbest bırakarak yaptıklarını buldular. Hipotalamik kök hücrelerden miRNA içeren eksozomları çıkardılar ve hipotalamik kök hücreleri yok edilmiş orta yaşlı fareler ve normal orta yaşlı fareler olmak üzere iki grup farenin beyin omurilik sıvısına enjekte ettiler. Bu tedavi, doku analizi ve hayvanların kas dayanıklılık, koordinasyon, sosyal davranış ve bilişsel yetenekteki değişimleri değerlendirmeyi içeren davranış testi ile ölçülen yaşlanmayı her iki gruptaki önemli ölçüde yavaşlattı.
Yalin Zhang, Min Soo Kim, Baosen Jia, Jingqi Yan, Juan Pablo Zuniga-Hertz, Cheng Han, Dongsheng Cai. Hypothalamic stem cells control ageing speed partly through exosomal miRNAs. Nature, 2017.
+ Tüm Referansları Göster