Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Gripten (Influenza) herkes aynı şekilde etkilenmez. 65 yaş ve üstü yetişkinler, gribin en ciddi sağlık etkilerine maruz kalırlar. Bu hasta grubu, grip kaynaklı ölümlerin yaklaşık %90'ını ve hastaneye yatışların %50-70'ini oluşturmaktadır. Ayrıca, bu hastaların sürekli işlev kaybı ve engellilik de dahil olmak üzere uzun süreli sekellere maruz kalma ihtimalinin artmıştır.

İleri yaş ve grip hakkında aşağıdaki 5 önlemli bilgi ile kendinizi, hastalarınızı ve sevdiklerinizi önümüzdeki grip mevsimi için hazırlayabilirsiniz.

1. İleri yaş ve kronik hastalıklar yaşlıları farklı risklere maruz bırakır.

Yaşlılar genellikle kalp hastalığı, diyabet veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya astım gibi solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahiptir ve bu da komplikasyon riskinin artmasına neden olur. Ek olarak, bağışıklık sisteminin yaşa bağlı işlev bozuklukları hastalığın ciddiyetine ve standart aşılara daha zayıf tepki vermeye katkıda bulunur. Bu hastalardaki kırılganlık, kötü sonuçlar için artan risklerin önemli bir göstergesidir ve tedavi yönetiminde dikkate alınmalıdır.

2. Bağışıklık sistemi yaşla birlikte işlevsiz hale gelir.

Bağışıklık sistemi yaşlandıkça zayıflar ve düzensiz hale gelir. Uzmanlara göre yaşlılardaki humoral bağışıklık zayıflama eğilimindedir ve bu yüzden üretilen antikorlar daha az etkili olabilirler.

3. Grip, yaşlı erişkinlerde farklı şekilde ortaya çıkabilir.

Yaşlı hastalar genellikle, genel bir rahatsızlık ve spesifik olmayan semptom şikayetleri ile birlikte, gribin teşhisinin atlanmasına yol açabilecek semptomlar gösterir. Uzmanlar, bu hastalarda grip genellikle mevcut kronik hastalıkların belirtilerini daha da arttırdığından, bu hastalıklar birincil tanı olarak kabul edilebilip gribin tanınmayabileceğini belirtiyorlar.

4. Grip ciddi engelliliğe yol açabilir.

Grip genellikle kısa süreli morbidite ile ilişkili olarak kabul edilir, ancak birçok yaşlı hastalıktan sonra da devam eden fonksiyonel kayıplar yaşarlar Grip nedeniyle hastaneye yatırılan her 5 veya 6 yaşlı yetişkinlerin birinde sürekli fonksiyonel düşüşle gözlenir ve çoğu hasta grip olmadan önceki başlangıç ​​durumuna geri dönemez.

5. Bazı aşılar özellikle yaşlılar için tasarlanmıştır.

Yaşlı yetişkinlerin gripten kaynaklanan yüksek riskleri nedeniyle bu hastalarda aşılama ile korunma en iyi stratejidir. CDC, bu yaş grubundaki kişilerin influenza aşısını onaylanmış bir ürünle almalarını önerir. Standart dozda, adjuvanlanmamış influenza aşıları en uzun süre mevcuttu, ancak yüksek dozda, adjuvanlanmış veya rekombinant aşılar da mevcuttur.

Medikaynak Referanslar

Flu Can Be Catastrophic in Older Patients: 5 Things to Know - Medscape - Oct 09, 2019.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler