
Araştırmacılar, radyasyona maruz kalmadan kadınların rutin olarak meme kanseri taramasını yaparak hayat ve paradan tasarruf edebilecek yeni ve ucuz bir teknoloji geliştirdiler. Waterloo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen sistem, küçük, erken evre tümörleri bile dakikalar içinde tespit etmek için zararsız mikrodalga ve yapay zeka (AI) yazılımı kullanıyor.
Waterloo'da elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Omar Ramahi, önceliklerinin bu tespit tabanlı yöntemi hızlı ve ucuz hale getirmek olduğunu belirtti. Ayrıca Rahmani, inanılmaz derecede cesaret verici sonuçlarının var olduğunu ve bunun basitliğinden kaynaklandığına inandıklarını ifade etti. Bir prototip cihaz ki görüntüleme değil, tümör tespiti için mikrodalgaların kullanımı üzerine 15 yıllık bir çalışmanın doruk noktasıdır ve inşa etmek 5.000 dolardan daha az maliyetlidir. Bu cihaz dolgulu bir muayene masasındaki bir açıklığın altına yerleştirilmiş yaklaşık 15 santimetre kare ayarlanabilir bir kutuda küçük bir sensörden oluşur. Hastalar masanın üzerinde aşağı dönük olarak uzanır, böylece her seferinde bir meme kutuya yerleştirilir. Sensör, geri dönen ve daha sonra bir dizüstü bilgisayarda yapay zeka yazılımı tarafından işlenen mikrodalgalar yayar ve bir memenin doku bileşimini diğeriyle karşılaştırarak, sistem çapı bir santimetreden daha küçük anomalileri tespit edecek kadar hassastır. Ramahi, negatif bir sonucun kanseri hızlı bir şekilde ekarte edebileceğini, pozitif bir sonuç ise mamografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanarak daha pahalı testlere yönlendirmeyi tetikleyeceğini belirtti.
Rahmani, kadınların bununla düzenli olarak taranırsa, potansiyel problemlerin kanserin erken evreleri gibi çok daha erken yakalayabileceklerini ifade etti. Ayrıca Rahmani, sistemlerinin mevcut teknolojiyi tamamlayabilir ve gerçekten ihtiyaç duydukları zaman daha pahalı seçenekler sunabileceğini ve teknolojilerin bir kombinasyonuna ihtiyaçları olduğunu cihazlarının kırmızı bir bayrak gönderdiğinde daha fazla araştırma yapılması gerektiği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
Cihazın Düşük Maliyetli Olmasının Avantajları
Rahmani, cihazın hastaların bekleme sürelerini azaltmanın ve daha erken tanı koymanın yanı sıra radyasyon maruziyetini ortadan kaldıracağını, hasta konforunu artıracağını ve mamogramlarla ilgili bir sorun olan özellikle yoğun göğüsler üzerinde çalışacağını belirtti. Ayrıca sağlık bakım sistemlerinde çok büyük miktarda para tasarrufu sağlayacak ve düşük maliyeti, kullanım kolaylığı nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde tarama erişimini önemli ölçüde artıracaktır. Araştırmacılar, patent başvurusunda bulundular ve sistemi ticarileştirmek, altı ay içinde hastalar üzerinde denemelere başlamayı umut ederek Waterloo Wave Intelligence Inc. adlı bir şirket kurdular. Üç deneme ön testi, fantom olarak bilinen yapay insan torsosunun kullanımını içermektedir.
New tech takes radiation out of cancer screening, University of Waterloo, 24 February 2020, ScienceDaily
+ Tüm Referansları Göster