
Sık ve şiddetli yerfıstığı alerjisi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın gıda alerjilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Daha önce bu alanda yapılan çalışmalar, fıstık oral immünoterapisinin (OIT) - küçük, kontrollü miktarlarda yer fıstığı proteini tüketerek - yetişkinleri ve çocukları duyarsızlaştırabileceğini ve hayatı tehdit edici alerjik reaksiyonları önleyebileceğini göstermiş olsa da, bu tedavi yaklaşımı için henüz optimal bir tedavi süresi ve dozu tanımlanmamıştır. OIT sonrası takip edilen katılımcıların, başarılı bir şekilde yer fıstığına duyarsız hale getirme, OIT'yi durdurma veya OIT'i azaltılmış bir dozda sürdürme, koruyucu etkilerinde düşüşe neden olduğu görülmüştür. Geçtiğimiz günlerde Lancet'te yayınlanan bir araştırmada, OIT'den önce yapılan birkaç kan testi ile tedavinin başarısının tahmin edilebileceği gösterildi. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir parçası olan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) tarafından desteklenen Faz 2 çalışması ile, fıstık OIT'inden kimlerin fayda sağlayabileceği ve bu deneysel tedavide hangi değişikliklerin uygulanması gerektiği konusunda yeni bilgilere ulaşıldı.
OIT Kesilmemeli
Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Yerfıstığı Oral İmmünoterapi Çalışması: Güvenlik Etkinliği ve Keşfi veya POISED'de teşhis edilen fıstık alerjisi bulunan 7-55 yaş arası 120 kişiyi dahil ettiler Aksi halde, deney boyunca yerfıstığından kaçınırken, 95 katılımcıya günlük olarak 4 grama kadar artan günlük fıstık proteini dozları ve 25 katılımcıya günlük plasebo olarak yulaf unu OIT verildi. 24 ay sonra, katılımcılara toleranslarını değerlendirmek için kontrollü bir ortamda kademeli olarak artan miktarda fıstık verildi. Yerfıstığı OIT'si alan katılımcıların %83'ü, yer fıstığı mücadelesinde alerjik reaksiyon göstermeden yer fıstığı mücadelesini geçti.
Mücadeleyi geçen OIT'liler daha sonra ya plasebo OIT almak üzere randomize edildi ya da günlük 300 mg'lik bir fıstık proteini dozuna geçirildi. Bir yıl sonra, 300 mg fıstık OIT ile ilgili daha fazla katılımcı (%37), OIT'nin sona ermesinden veya azaltılmasından sonra duyarsızlaştırmanın yalnızca küçük bir grupta var olduğunu gösteren daha küçük çalışmalardan gelen kanıtları doğruladı. Yiyecek mücadelelerinden geçen katılımcılar ayrıca yer fıstığı proteinine ve diğer kandaki alerjik aktivite göstergelerine daha düşük alerjik antikor seviyelerine sahipti. Araştırmacılar gelecekteki araştırmaların, tedaviden sonra korumayı sürdüren ve alerjik semptomlar olmadan düzenli gıda tüketimine izin verecek optimal OIT rejimlerinin belirlenmesine odaklanması gerektiğini belirttiler.
R Chinthrajah et al.Sustained Outcomes in a Large Double-blind, Placebo-controlled, Randomized Phase 2 Study of Peanut Immunotherapy. The Lancet DOI: 10.1016/S0140-6736 (2019).
+ Tüm Referansları Göster