
Birçok bulaşıcı mikroorganizma yeni konakçılara yayılmak için suyu kullanır. Bu nedenle, yüzme havuzları gastrointestinal hastalıkların kaynağı olabilir. Günümüzde bile su kaynaklı birçok salgın tanımlanamamaktadır. Hastaların %10'undan azı doktora başvurur ve bunların çoğundan laboratuvar testleri için numune gönderilmez. Numuneler gönderilse bile, organizmaların suda tespit edilmesi zordur. Yüzme havuzlarındaki mikroorganizmaların çoğu gastrointestinal sistemimizden kaynaklanır ve fekal kontaminasyon yoluyla bulaşırlar.
Küçük, tek hücreli parazitler Cryptosporidium ve Giardia, Avustralya ve dünyadaki havuzla ilişkili gastroenteritlerin önde gelen nedenleridir. Bu parazitler ishal, dehidrasyon, kilo kaybı, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Cryptosporidium veya Giardia, özellikle su kaynaklı bulaş için uygundur. Bunun nedeni, klorlara karşı dirençli olmaları ve çok bulaşıcı olmalarıdır. Çok sayıda yüzücüyü etkilemek için az miktarda kirli dışkı yeterlidir.
Ayrıca Shigella spp, Escherichia coli ve Norovirus gibi virüs ve bakteriler de yüzme havuzları yoluyla yayılarak gastroenterite neden olur. Belirtiler genellikle gıda zehirlenmesine benzerdir. Öte yandan uygun havuz klorlanması bu bakteriyel ve viral patojenleri öldürür.
Amipli menenjit nedeni olan Naegleria fowleri, ılık, klorsuz tatlı suda yaşar ve ölümlere neden olabilir. Naegleria fowleri, vücuda burundan su ile girer. Bu, çoğunlukla tatlı su göllerinde, nehirlerde, kaplıcalarda ve ılık ve yetersiz klorlu yüzme havuzlarından bulaşır.
Yüzenlerin yaşadığı kulak enfeksiyonlarının çoğu, sudaki belirli patojenlerle değil, kulak kanalının tekrarlanan ve uzun süre ıslatılmasıyla ilişkilidir.
Yeterli Klorlanan Bir Havuz Klor Kokmaz
Yüzme havuzları ile ilişkili güçlü "klor" kokusu klor değil, kloraminlerden kaynaklanmaktadır. Kloraminler, insan ter ve idrarından gelen klor ve azot arasındaki kimyasal reaksiyonun bir yan ürünüdür. Aşırı klorlama işlemi veya fazladan klor eklenmesi, amonyak ve organik bileşikleri tahrip eder. Bu kloraminleri azaltır, kokuyu ortadan kaldırır ve sanitizasyonu iyileştirir. Yeterli miktarda klor içeren iyi yönetilen bir havuzun aslında hiçbir kokusu olmamalıdır.
Dışkı, havuzlara çoğunlukla diğer yüzücülerin "kazalarından girer. Son araştırmalar, dünya genelinde, çoğu havuzun yaz boyunca her hafta en az bir "kazara dışkı salıvermesi olduğunu ve hatta hidroterapi havuzlarında veya tuvalet eğitimi almayan bebekler ve küçük çocuklar tarafından yüksek oranda kullanılanların günlük olduğunu göstermektedir. Ticari olarak temin edilebilen havuz bezleri sorunu azaltır.
Pis kokulu, kirli, bulanık ve bakımsız havuzlara dikkat edilmelidir. Su genellikle berrak olmalıdır ve kenarlardaki fayanslar temiz ve yağsız olmalıdır. Havuzla ilişkili enfeksiyon riskini azaltmak için temizlik ve temizliğe ne kadar güvenebileceğimizin bir sınırı vardır. Uzmanlar en iyi korunan havuzun bile, klor dayanıklı mikroorganizmalar içerebileceğini belirtiyorlar.
Simon Reid and Una Ryan. What lies beneath: the bugs lurking in your swimming pool, The Conversation 2015.
+ Tüm Referansları Göster