Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Ocak ayında Brezilyalı hamile bir kadın, Zika virüs ile enfekte oldu ve sonrasında bebeği ölü doğdu. Bebeğin şiddetli doku şişliği ve neredeyse beyin dokusunun tamamına yakınının kaybına neden olan santral sinir sistemi defektine sahip olduğu görüldü.

Yale Üniversitesi'nden Albert Ko’nun liderlik ettiği araştırmacı grubu ve Hospital Geral Roberto Santos’dan Dr. Antônio Raimundo de Almeida bunun raporlanan ilk konjenital Zika virüsü ilişkili olabilecek vaka olduğunu ve ilk kez santral sinir sistemi dışı doku hasarının bildirildiğini söylediler.

Ko ve arkadaşları bu vakanın konjenital Zika virüs enfeksiyonunun mikrosefaliye ek olarak hidrops fetalis, hidroanensefali ve ölü doğumla da ilişkili olabileceğine dair kanıt sunduğunu belirttiler.
Araştırmacılar ayrıca gebeliği boyunca Zika virüs enfeksiyonuna maruz kalan bu tek bir vakadan yola çıkarak tüm riskler ile ilgili tahminde bulunmanın çok da mümkün olmadığını eklediler.
Zika salgınının daha başında 2015 yılında ilk vakanın ortaya çıkışından kısa bir süre sonradan itibaren konu üzerinde çalışan Dr. Ko bu vakadaki bulguların, ölü doğuma kadar giden virüsün fetüse santral sinir sistemi dışında görülen başka etkilerinin de olabileceğine dair önemli şüpheler uyandırdığını belirtti.

Araştırmacılar Zika virüsün gerçekten hidrops fetalise neden olduğunu doğrulayacak çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Araştırmacılar hastanın 20 yaşında bir bayan olduğunu ve gebeliğin ilk trimesteri boyunca oldukça normal bir hamilelik geçirdiğini aktarırken bu gidişatın 18. haftadaki ultrason kontrolünde fetüsün olması gereken kilonun oldukça altında ölçülmesi ile değiştiğini söylediler.

Araştırmacılar kadının gebeliğin erken dönemleri boyunca Zika’nın sık görülen semptomlarından raş, ateş ya da vücut ağrısı gibi semptomlardan bahsetmediğini ve ayrıca diğer sivrisinek ısırığı ile bulaşabilecek Deng humması ya da Chikungunya gibi virüs enfeksiyonlarına dair belirtilerden şikayetçi olmadığını belirttiler.

Gebeliğin 30. haftasında fetüste ciddi doğumsal defektlerin görüldüğünü ve doğum eyleminin 32. haftada başladığını aktaran araştırmacılar sonrasında fetüste Zika virüsün varlığını gösterdiklerini eklediler.
Zika virüs Brezilya’da ilk ortaya çıktıktan sonra Latin Amerika boyunca hızla yayıldı. Amerika’da da bazı vakalar bildirildi.

Araştırmacılar Brezilya’da bir çok hamile kadının virüsten etkilendiğini, ölü doğum ve diğer advers olaylar açısından kapsamlı araştırmaların yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Medikaynak Referanslar

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160225153403.htm

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler