Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Akciğer Fonksiyonu Neden Önemlidir?

İPF akciğer fonksiyonunu nasıl etkiler?

Akciğer fonksiyonu; ya da solunum fonksiyonu nefes alıp vermenin ve oksijen alışverişinin ne düzeyde olduğunu anlatmak için kullanılan terimdir.

İPF akciğerlerin belirli bölgesinde sertleşmeye ve yara haline sebep olarak akciğer fonksiyonlarını azaltır. Akciğerlerin eskiye göre daha güç nefes alıp vermesine ve oksijen taşımasına sebep olur.

Akciğer fonksiyonları nasıl ölçülür?

İPF’nin semptomları pek çok akciğer hastalığı ile benzerdir. Bu sebeple İPF tanı konulması zor bir hastalıktır. Doğru tanı konulabilmesi için birçok testin gerçekleşmesi gerekecektir. Bu testlerden bazıları ilerleyen zamanlarda hastalığın nasıl tedavilere ne derecede yanıt verdiğinizi, durumunuzun hangi hızda ilerlediğini ve sonraki muhtemel adımları tespit etmek için tekrarlanabilir. Doktorunuzla düzenli olarak görüşmeniz, en güncel ve mümkün olan en iyi tedavileri aldığınızdan emin olmanıza da yardımcı olacaktır. Her hasta farklı olduğu için doktorunuz, hangi testin size daha uygun olduğunu belirleyecektir.

İPF Tanı ve Takip Testleri:

Solunum fonksiyon testleri

Akciğer fonksiyonunuzu ölçen testlerdir. Bu testlerden biri ile akciğerlerinizin derin bir nefes aldıktan sonra ne kadar havayı dışarı üfleyebildiğiniz ölçülür. Bu değere FVC (Zorlu Vital Kapasite) denir.

Egzersiz testleri

Doktorunuz sizden bazı fiziksel aktivitelerde bulunmanızı isteyebilir. En sık kullanılan yöntem belirli bir zaman dilimde ne kadar yürüyebildiğinizin ölçülmesidir.

Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi

Doktorunuzun akciğerlerinizde neler olduğunu detaylı olarak gördüğü, röntgenden daha ayrıntılı bir görüntüleme yöntemidir.

İPF tomografi görüntülerini "İPF Görün'den" inceleyebilirsiniz.

Akciğer biyopsisi

Kimi zaman İPF’nin kesin tanısı için akciğer biyopsisi istenebilir. Bu yöntemde akciğer dokusundan örnekler mikroskop altında incelenir.

 

İPF tedavi seçenekleri için tıklayınız

 

 

Referanslar :

1. Raghu G, et al. An official ATS/ERS/JRS/ALAT statement: idiopathic pulmonary fibrosis: evidence-based guidelines for diagnosis and management. Am J Respir Crit Care Med 2011;183:788–824.

2. Wells AU, et al. Interstitial lung disease guideline. Thorax 2008;63:v1–v58