Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

İPF ile Hayat

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis tanısı aldıktan sonra doktorunuz, size hastalığınızın izlenmesine yardımcı olacak, bulguların yönetimini sağlayacak bir tedavi planı verecektir.

Tedavi planına uymanız ve hastalığınızı izlemeniz önemlidir. Tüm İPF belirtilerinizi izleyebilmek için doktorunuz ile birlikte hareket edin. Belirtilerde değişiklikler fark ederseniz hemen doktorunuza haber verin.

Notlar almak ya da bir sonraki randevunuzda doktorunuza sormak üzere sorular yazmak için bir günlük tutun. Günlük tutmanız, randevularınızı, test sonuçlarınızı ve tedavinin ilerleyişini takip etmenize de yardımcı olabilir.

Yaşam kalitenizi korumak için atacağınız adımlar

İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF), ilerleyici ve öngörülemeyen bir hastalıktır. Ancak, pozitif davranmanız ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeniz, bu hastalıkla ilgili olarak karşılaşabileceğiniz güçlüklere karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir.

Aşağıdakileri yapmayı düşünün:

  • Sigarayı mümkün olan en kısa zamanda bırakmak. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek programları ve ürünler konusunda doktorunuzdan tavsiye isteyin. Sigarayı bırakmanız kanınızdaki oksijen düzeylerinin yükselmesini, kan basıncınızın ve kalp atım hızınızın düşmesini ve kanser ve kalp hastalığı riskinizin azalmasını sağlayabilir.

  • Dengeli ve besleyici bir beslenme tarzı benimsemek. Daha fazla meyve, sebze, tam tahıllı ürün, protein (tavuk, balık, soya ürünleri, sert kabuklu yemişler ve çekirdekler gibi) ve az yağlı süt ürünleri tüketin. Ette, yumurtada ve tereyağında bulunabilen doymuş yağlardan kaçının. İPF hastalarına özel olarak yarar sağladığı kanıtlanmış bir beslenme tarzı yoktur; ancak dengeli ve besleyici bir beslenme tarzı, mümkün olduğu kadar sağlıklı kalınmasında esastır. Hastalık ilerledikçe kilonuzu kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. O zaman, değişen ihtiyaçlarınız konusunda size bir beslenme uzmanı yardımcı olabilir.

  • Düzenli bir egzersiz programı sürdürmek. Egzersiz, vücudunuzun mümkün olan en etkin şekilde çalışmayı sürdürmesine yardımcı olur. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun.

  • Sağlıklı bir kiloyu korumak. Doktorunuz kilonuzu kontrol etmenin en iyi yolları konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

  • Aşı olmak ve enfeksiyonlara maruz kalmaktan kaçınmak. Özellikle nezle ve grip mevsiminde mikroplara maruziyeti azaltmak için ellerinizi sık sık yıkamayı unutmayın.

  • Oksijen takviye tedavisi almayı düşünmek. Oksijen takviye tedavisi, vücudunuzun fonksiyonlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu ekstra oksijenin sağlanmasına yardımcı olabilir. Teknolojide yakın zamanda sağlanan ilerlemeler, günlük aktiviteleriniz açısından daha elverişli olan, daha hafif ve daha güvenli oksijen tankı tasarımlarının yapılmasını sağlamıştır. Oksijen tedavisinin sizin için doğru olup olmadığını doktorunuza sorun.

  • Vücudunu dinlemek. Sınırlarınızın bilincinde olun. Aktivitelerinizde temponuzu ayarlayın ve yeterince istirahat edin.

  • Destek istemek. Yalnız olmadığınızı bilmeniz önemlidir. Düşüncelerinizi ve hissettiklerinizi tıbbi bakım ekibinizle, ailenizle ve yakın arkadaşlarınızla paylaşın. Hasta destek grupları büyük bir güç ve bilgi kaynağı olabilir. Diğer İPF hastalarının deneyimlerini ve karşılaştıkları güçlükleri dinlemeniz, İPF ile yaşama konusunda önemli bilgiler edinmenizi sağlayabilir. Anksiyeteniz ya da depresyonunuz varsa bir terapistle ya da psikologla konuşmanız yararlı olabilir.

Rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

İPF tedavi seçenekleri için tıklayınız

Referanslar :

  1. Raghu G, et al. An official ATS/ERS/JRS/ALAT statement: idiopathic pulmonary fibrosis: evidence-based guidelines for diagnosis and management. Am J Respir Crit Care Med 2011;183:788–824.
  2. Rigotti NA et al, Cigarette smoking and coronary heart disease: risks and management. Cardiol Clin. 1996